10 Grootste Spinnen Ter Wereld

Grootste Dieren

Vanwege de natuurlijke dreiging die van veel giftige spinachtigen uitgaat, heeft de mens altijd een rotsachtige relatie met spinnen gehad. Arachnofobie, of de irrationele angst voor spinnen, komt in de hele wereld vrij veel voor. De meeste arachnofoben zouden echter beweren dat de angst helemaal niet irrationeel is! Sommige van deze achtpotige kolossen kunnen je gelijk geven, vooral als zelfs de kleinste huisspinnen je de kriebels geven.

Vandaag nemen we een kijkje bij de top 10 grootste spinnen ter wereld, en leren we wat elk van hen onderscheidt van zijn soortgenoten - behalve dan hun eigen unieke merk van angst, wel te verstaan.

10. Cerbalus aravaensis

Lengte: 14 cm
Locatie: Israël en Jordanië
Kleuren: Licht Tan en Zwart
Unieke eigenschap: Hoog-contrasterende zwarte aftekeningen op de poten

Cerbalus Aravensis
bron: wikimedia.org

Deze opvallende soort van jachtkrabspinnen komt vooral voor in de zuidelijke Arava vallei van Jordanië en Israël. Ze is het meest actief tijdens het heetste deel van het jaar, en haar voornaamste habitat bestaat uit zandduinen. Helaas hebben zandgroeven en agrarische terraforming de habitat van deze spin drastisch verminderd en zijn aantallen bedreigd.

Wist je dat?

Van de Cerbalus aravaensis spinis bekend dat hij holen maakt met opheffende valluiken, bewerkt met zand voor camouflage.

9. Phoneutria fera

Lengte: 15 cm
Locatie: Zuid-Amerika
Kleuren: Lichtgoudkleurig tot donkerbruin
Unieke eigenschap: Zeer giftig

Phoneutria fera
bron: wikimedia.org

De Phoneutria fera spin behoort tot de orde Phoneutria, wat toevallig het Griekse woord is voor "moordenares". Trouw aan zijn naam zou deze spin de giftigste spin ter wereld zijn, met een krachtige beet die voor mensen dodelijk kan zijn als die niet behandeld wordt. Deze spin is ook zeer agressief en bijt snel als hij gestoord wordt.

Wist je dat?

Wist je dat?
De Phoneutria fera spin is intimiderend genoeg in zijn natuurlijke omgeving - en hij traumatiseerde een hele familie in het VK door uit een tros bananen tevoorschijn te komen, samen met een eierzak waarin nog eens duizenden anderen zaten.

8. Galeodes arabs

Lengte: 15 cm
Vindplaats: Woestijnen in het Midden-Oosten en Mexico
Kleuren: Licht, geelbruin en zwart
Unieke eigenschap: Uiterst geprononceerde onderkaken

Galeodes arabs
bron: wikimedia.org

Galeodes arabs of beter bekend als kameelspinnen spinnen worden, ondanks hun naam en bevestigde status als spinachtigen, technisch gezien niet eens als spinnen beschouwd - ze behoren officieel tot de orde Solifugae. Behalve aan hun indrukwekkende stel poten zijn ze te herkennen aan hun opvallende kaken, die tot een derde van hun hele lengte kunnen omvatten.

Wist je dat?

Deze wezens zien er zeker dreigend uit, en ze hebben een reeks belachelijke mythes gevoed - waaronder beweringen dat ze ervan genoten de magen van slapende kamelen en soldaten door te kauwen, en dat ze een lopende persoon op volle snelheid konden achtervolgen.

7. Pelinobius muticus

Lengte: 19 cm
Locatie: Oost-Afrika
Kleuren: Roestig rood, brons, en bruin
Unieke eigenschap: holgewoonte

Pelinobius muticus
bron: wikimedia.org

De prachtige bronzen kleur en massieve verschijning van de Pelinobius muticus spin combineren met zijn onderhoudsarme aard om hem tot een zeer populaire keuze als huisdier te maken. Hun beeldige verschijning komt echter met een prijs: deze spinnen hebben een reputatie van grote agressie. Ze bijten snel, vaak zonder waarschuwing, en leveren venijnig gif als ze dat doen.

Wist je dat?

De Pelinobius muticus spin vangt en verslindt levende prooien, waarbij huisdierspinnen vooral een dieet krijgen van kevers, krekels, en kleine muizen.

6. Poecilotheria rajaei

Lengte: 20 cm
Locatie: India en Sri Lanka
Kleuren: Gevlekt grijs en bruin
Unieke eigenschap: Gecamoufleerd voorkomen

Poecilotheria rajaei
bron: wikimedia.org

Met een beschrijvende, gedenkwaardige naam die moeilijk te verslaan is, werd de Poecilotheria rajaei spin onlangs in 2013 ontdekt in het noorden van Sri Lanka. Deze opvallende spinnen zouden vrij zeldzaam zijn, hoewel hun natuurlijke camouflage ze moeilijk te vinden kan maken.

Wist je dat?

Hoewel de Poecilotheria rajaei spin van nature een voorkeur heeft voor stevige, oude bomen, heeft de ontbossing ze ertoe aangezet vaker oude gebouwen te bewonen, zoals de ziekenhuisvertrekken waarin ze ontdekt werden.

5. Megaphobema robustum

Lengte: 20 cm
Locatie: Brazilië en Colombia
Kleuren: Zwart en rood
Unieke eigenschap: Unieke verdedigingshouding

Megaphobema robustum
bron: pixabay.com

Ook wel de "Columbian Giant Redleg" of "Eye-Candy Tarantula" genoemd, naar zijn kleurrijke poten, staat deze spin erom bekend een grote persoonlijkheid te hebben. Terwijl de meeste tarantula's agressief steigeren als ze zich bedreigd voelen, heeft de Megaphobema robustum spin een eigen unieke beweging bedacht: ze draait rondjes om haar vijanden te verwarren, een eigenschap die de bijnaam "het karrewiel des doods" heeft gekregen.

Wist je dat?

De Megaphobema robustum spin wordt vaak als huisdier gehouden om zijn opvallende verschijning, en er is bekend dat hij graag voorwerpen in zijn bak verplaatst als hij zich verveelt.

4. Grammostola anthracina

Lengte: 25 cm
Locatie: Uruguay, Paraguay, Brazilië, en Argentinië
Kleuren: Zwart of roodbruin
Unieke eigenschap: Lange levensduur

Grammostola anthracina
bron: wikimedia.org

Naast zijn reputatie als een van de grootste spinnen ter wereld, kan Grammostola anthracina ook bogen op de langst bekende levensduur van alle vogelspinnen: deze soort kan meer dan 30 jaar oud worden! Het relaxte temperament van deze tarantula maakt hem tot een vrij populair huisdier onder spinnenliefhebbers, vooral als hij goed gevoed wordt met krekels en voermuizen.

Wist je dat?

Deze soort werd voor het eerst beschreven als Mygale anthracina in 1842 door de Duitse arachnoloog en entomoloog Carl Ludwig Koch.

3. Lasiodora parahybana

Lengte: 28 cm
Locatie: Brazilië
Kleuren: Zwart met roze haren
Unieke eigenschap: Krachtige beet als hij geprovoceerd wordt

Lasiodora parahybana
bron: wikimedia.org

De opvallende Lasiodora parahybana spin is hoofdzakelijk een nachtdier, dat het grootste deel van de dag in holen in de bosbodem doorbrengt en 's nachts tevoorschijn komt om te jagen. Hoewel deze spinnen zijde produceren, gebruiken ze die niet om hun prooi te vangen - ze geven er de voorkeur aan hun maaltijden in een hinderlaag te lokken en ze in plaats daarvan met gif te verjagen.

Wist je dat?

Net als andere spinnen heeft de Lasiodora parahybana spin acht ogen, en toch is zijn gezichtsvermogen niet erg goed. Hij kan maar een paar centimeter ver zien, en gebruikt zijn ogen vooral om verschillen in lichtniveau op te merken.

2. Heteropoda maxima

Lengte:30 cm
Locatie: Laotiaanse grotten
Kleuren: Lichtbruin
Unieke eigenschap: Maakt een tikkend geluid

Heteropoda maxima
bron: wikimedia.org

Deze snel bewegende, pootachtige spin dankt zijn naam aan het feit dat hij zijn prooi besluipt en opjaagt, in plaats van zijn voedsel in webben te vangen. Veel mensen hebben de Heteropoda maxima beschreven als "zo groot als een eetbord", wat zeker een huiveringwekkend mentaal beeld is.

Wist je dat?

Terwijl soorten Heteropoda maxima spinnen gebieden over de hele wereld bevolken, is deze Reuzensoort in het bijzonder alleen ontdekt in een grot in Laos.

1. Goliathvogelspin

 Lengte: 30 cm
 Locatie: Zuid-Amerika
 Kleuren: Zwart en bruin
 Unieke eigenschap: holgewoonte

Goliathvogelspin
bron: wikimedia.org

De Goliathvogelspin is de grootste spin ter wereld. Hoewel hij in lengte vergelijkbaar is met de Heteropoda maxima, die door velen als de grootste op de planeet wordt beschouwd, weegt de Goliathvogelspin veel zwaardere 176 g)! Dit giftige roofdier dankt zijn naam aan zijn forse dieet, dat ook vogels en kleine knaagdieren kan omvatten.+

Wist je dat?

De Zuid-Amerikaanse bewoners die samenleven met Goliathvogelspinnen vinden ze eerder lekker dan eng, en koken en eten ze vaak. Zij die het geprobeerd hebben beweren dat het naar garnalen smaakt.