10 Grootste Bergen In De Wereld

10 Grootste Bergen In De Wereld

Grootste Natuur

Of je ze nu liever van ver bewondert of de paden op gaat voor een trektocht, bergen zijn een van 's werelds grootste wonderen! Maar soms zijn ze zo groot dat de gedachte alleen al om helemaal naar de top te klimmen duizelingwekkend is - zelfs voor de meest doorgewinterde wandelaars.

Dus, hoe hoog kunnen de grootste bergen ter wereld zijn? Vandaag nemen we een kijkje naar 10 van de grootste bergen ter wereld en rangschikken ze volgens hoe hoog ze zijn. We zullen ook enkele interessante feiten leren over de wilde dieren die in de buurt van elk van hen gedijen, evenals waar elke berg om bekend staat!

10. Annapurna

Hoogte: 8.091 meter
Bereik: Himalaya
Locatie: Nepal 
Lokale wilde diersoorten: Gorals

Annapurna
Zuidzijde van Annapurna I - Bron: wikimedia.org

Deze glorieuze berg wordt technisch Annapurna I genoemd en zijn tegenhanger, Annapurna II, is ook opmerkelijk als de 16e-hoogste berg ter wereld! De Fransen Maurice Herzog en Louis Lachenal beklommen deze berg voor het eerst in 1950 en ontdekten uit eerste hand hoe moeilijk en verraderlijk de beklimming was. Er wordt zelfs gezegd dat deze berg de gevaarlijkste achtduizender is om te beklimmen.

Wist je dat?

De geitachtige Gorals van het Annapurna gebied werd vroeger bejaagd voor voedsel, wat bijdroeg tot de afname van zijn populatie.

9. Nanga Parbat

Hoogte: 8.126 meter
Bereik: Himalaya
Locatie: Pakistan
Lokale wilde diersoorten: Himalayamarmot

Nanga Parbat
 Bron: wikimedia.org

De prachtige maar afschrikwekkende hellingen van deze berg gaven hem de bijnaam "Killer Mountain" na een hoog sterftecijfer onder wandelaars in het midden van de 20e eeuw. Het is ook de meest westelijke van de achtduizenders en heeft drie verschillende zijden: Rakhiot, Diamir face, en Rupal. Deze berg is ook bekend onder de naam Diamir, en wordt aan zijn noordzijde nauw begrensd door de Indus-rivier.

Wist je dat?

De Himalayamarmot komt wijdverspreid voor in het landgebied op en rond Nanga Parbat.

8. Manaslu

Hoogte: 8.163 meter
Bereik: Himalaya
Locatie: Nepal
Lokale wilde diersoorten: Aziatische zwarte beer

Manaslu
  Bron: wikimedia.org

Deze berg, ook bekend als Kutang, ligt in het Mansiri Himal subgebied van de Himalaya en is de hoogste bergtop in het Gorkha District van Nepal. De belangrijkste 177 kilometer lange trekking route die rond Manaslu buigt op weg naar Annapurna werd vroeger gebruikt als een zout handelsroute in de buurt van de Burhi Gandak rivier. Verscheidene zeldzame en bedreigde diersoorten leven op en rond deze berg, waaronder rode panda's en sneeuwluipaarden.

Wist je dat? 

De Aziatische zwarte beer is gewoonlijk op zichzelf en zijn zoektocht naar vitaal voedsel en voedingsstoffen wordt beschouwd als de belangrijkste bron van conflicten met de mens.

7. Dhaulagiri

Hoogte: 8.167 meter
Bereik: Himalaya
Locatie: Nepal
Lokale wilde diersoorten: Himalayathargeit

Dhaulagiri
Bron: wikimedia.org

Dhaulagiri valt volledig binnen de grenzen van Nepal en is daarmee de hoogste berg ter wereld die binnen één grondgebied ligt! De hellingen van deze indrukwekkende berg werden voor het eerst beklommen in 1960 door een expeditie met leden uit Zwitserland en Oostenrijk, alsook uit Nepal. De meeste beklimmingen die tegenwoordig worden gedaan, beginnen bij de noordoostelijke bergrug van de berg.

Wist je dat?

De Himalayathargeit, een plaatselijk hoefdier, is uiterst behendig en heeft geen moeite om door het ruwe terrein te navigeren om aan mogelijke bedreigingen te ontsnappen.

6. Cho Oyu

Hoogte: 8.201 meter
Bereik: Himalaya
Locatie: Nepal/China
Lokale wilde diersoorten: Tibetaanse wolf

Cho Oyu
 Bron: wikimedia.org

Cho Oyu, dat "Turquoise Godin" betekent in het Tibetaans, ligt precies op de grens tussen China en Nepal. Er wordt gezegd dat het de gemakkelijkste achtduizender is om te beklimmen en verwelkomt veel professioneel begeleide wandelpartijen. In 2019 werd de 16-jarige Jane Kanizay de jongste vrouw ter wereld die naar de top van Cho Oyu klom, en nam ongetwijfeld een aantal mooie verhalen en foto's mee naar huis in Australië!

Wist je dat?

De krachtige Tibetaanse wolf kan tijdens het rennen snelheden tot 64 km/u bereiken, vooral tijdens adrenalinerijke jachtpartijen.

5. Makalu

Hoogte: 8.485 meter
Bereik: Himalaya
Locatie: Nepal/China
Lokale wilde diersoorten: Aziatische goudkat

Makalu
Bron: wikimedia.org

Makalu valt niet alleen op door zijn immense omvang, maar ook door zijn kenmerkende en natuurlijk voorkomende vierzijdige piramidevorm. De naam Makalu is eigenlijk afgeleid van Maha Kala, de Sanskriet woorden voor "Grote Zwarte," die de Hindoe-god Shiva beschrijven. Barun Valley, die onder Makalu ligt, wordt zorgvuldig onderhouden als een Strict Nature Reserve om de unieke en zeldzame diersoorten die er leven te beschermen.

Wist je dat?

De zeldzame Aziatische goudkat die in de Himalaya rond Makalu leeft, kan een hele reeks vocalisaties voortbrengen, blijft gewoonlijk op zichzelf en is zeer territoriaal.

4. Lhotse

Hoogte: 8.516 meter
Bereik: Himalaya
Locatie: Nepal/China
Lokale wilde diersoorten: Jak

Lhotse
Bron: wikimedia.org

Lhotse ligt op de grens tussen Nepal en de Tibetaanse Autonome Regio van China en heeft in feite drie verschillende toppen. Naast de hoofdtop van Lhotse zijn de andere twee toppen Midden-Lhotse en Lhotse Shar. Fritz Luchsinger en Ernest Reiss kwamen uit Zwitserland om in 1956 de eerste beklimming van deze hellingen te maken.

Wist je dat?

De jaks rond Lhotse zijn de voorouders van de gedomesticeerde jaks die vaak van onschatbare waarde zijn voor de bevolking van Tibet en Nepal.

3. Kangchenjunga

Hoogte: 8.586 meter
Bereik: Grote Himalaya
Locatie: Nepal/India
Lokale wilde diersoorten: Blauwschaap

Kangchenjunga
 Bron: wikimedia.org

Kangchenjunga, torent boven de meeste van zijn naburige bergen uit in het gedeelte van de Himalaya dat tussen de Tamur en de Teetsa rivieren ligt. Deze berg is de hoogste berg van India, en de op één na hoogste berg van Nepal! De naam van de berg werd samengesteld uit verschillende Tibetaanse woorden en wordt gewoonlijk geïnterpreteerd als "Vijf Kostbaarheden van de Grote Sneeuw".

Wist je dat?

De blauwschaap, of bharal, is eigenlijk helemaal geen schaap maar is meer verwant aan geiten!

2. K2

Hoogte: 8.611 meter
Bereik: Karakoram
Locatie: Pakistan/China
Plaatselijke wilde diersoorten: Siberische steenbok

K2
  Bron: wikimedia.org

Deze prachtige berg, die vaak de "Savage Mountain" wordt genoemd vanwege zijn hoge sterftecijfer onder wandelaars, torent op 236,83 meter hoogte vlak onder Mount Everest uit. De Britse landmeter T.G. Montgomerie gaf deze berg in 1852 zijn ongebruikelijk korte naam omdat het de tweede piek was in de Karakoramketen. De berg ligt op de grens van Pakistan en China en is, omdat hij hoger ligt dan de Mount Everest, eigenlijk de meest prominente berg ter wereld!

Wist je dat?

De Siberische steenbok moet dagelijks tussen 8 en 16 kilo voedsel tot zich nemen om te overleven.

1. Mount Everest

Hoogte: 8.848 meter
Bereik: Himalaya
Locatie: Nepal/China
Lokale wilde diersoorten: Indische gans

Mount Everest
Bron: wikimedia.org

Mount Everest is qua hoogte de grootste berg ter wereld. Het is misschien ook wel een van de beroemdste! De berg dankt zijn faam niet alleen aan zijn status als de grootste berg ter wereld, maar ook aan het hoge sterftecijfer onder klimmers: Naar schatting 120 gesneuvelde wandelaars liggen nog steeds op de plek waar zij aan de elementen zijn bezweken. Opmerkelijk is dat de Mount Everest er elk jaar in slaagt om ongeveer vier millimeter hoger te worden als gevolg van geologische opwaartse verschuivingen.

Wist je dat?

De Indische gans die in het gebied leeft, bouwt grondnesten waarin hij drie tot acht eieren per broedsel legt.