10 Grootste Voedingsbedrijven Ter Wereld

Grootste Eten

Aangezien geen mens of dier kan leven zonder een voedselbron, zullen bedrijven die voedsel produceren en leveren altijd een kans hebben om winstgevend te zijn. De bedrijven op deze lijst hebben die kans aangegrepen om hun organisatie te laten groeien en uit te breiden op de manieren die nu gebruikelijk zijn, door middel van grensoverschrijdende expansies via overnames en fusies.

Sommige bedrijven houden zich bezig met het verbouwen en verwerken van de grondstoffen voor het voedsel dat wij thuis bereiden. Een paar bedrijven houden zich bezig met het verlenen van diensten op voedselgebied aan de drukbezette mensen die verantwoordelijk zijn voor het voeden van gezinnen.

10. Mars

Hoofdkantoor: McClean, VA, USA
Jaar opgericht: 1911
Omzet: $35 miljard
Top merk: M&M Snoepjes

Mars
Bron: Publiek Domein

Mars, Inc. mislukte voor het eerst als bedrijf toen Franklin Mars zijn eigen snoep begon te maken om te verkopen. De concurrentie dreef hem uit Tacoma, WA. Toen hij echter de repen Milky Way en Three Musketeers creëerde, werd zijn bedrijf een succes.

Vandaag is het bedrijf nog steeds in handen van de familie Mars. Het blijft zich richten op snacks en snoepgoed. Het produceert echter ook enkele voorverpakte voedingsmiddelen en investeert zwaar in de huisdierenindustrie.

Wist je dat?

Het Mars' Milky Way snoepje is geïnspireerd op een echte milkshake.

9. Tyson Foods

Hoofdkantoor: Springdale, AR
Jaar opgericht: 1935
Omzet: 38,28 miljard dollar
Top merk: Tyson's

Tyson Foods
Bron: Publiek Domein

John W. Tyson maakte gebruik van een kans die de Tweede Wereldoorlog in de VS bood, kip was geen gerantsoeneerd voedsel. Dus toen kon de kippenboer Tyson die periode gebruiken om zijn inkomsten te verhogen. Na de oorlog bleef hij innoveren op het gebied van kruisingen en andere houderijtechnieken. In de jaren '60 begon zijn bedrijf eieren te verkopen.

Tyson levert aan restaurants en kruidenierswinkels. Het heeft zich gediversifieerd door bedrijven over te nemen die voedsel verwerken, zoals Hillshire Farm Brands.

Wist je dat?

De oprichter John W. Tyson stierf in een auto-ongeluk in 1967.

8. George Weston LTD

Hoofdkantoor: Toronto, ON, CA
Jaar opgericht: 1882
Omzet: 38,46 miljard dollar
Top merk: ACE Bakery

George Weston LTD
Bron: Publiek Domein

Weston Foods, de dochteronderneming van George Weston LTD, begon rond de eeuwwisseling als bakkerij met brood voor de inwoners van Toronto. De bakker voegde andere soorten gebakken goederen toe, waaronder een populaire lijn van koekjes in Engelse stijl in latere jaren.

De echte expansie kwam na het overlijden van de oprichter in 1924. Het bedrijf kocht een keten van kruidenierswinkels en investeerde in andere Canadese bedrijven. Het bedrijf kocht ook twee bakkerijbedrijven met een marktaandeel in de VS.

Wist je dat?

Star Trek-acteur William Shatner verscheen in de jaren zeventig in een reeks reclamecampagnes voor een van de bedrijven van het bedrijf.

7. Bunge

Hoofdkantoor: New York
Jaar opgericht: 1818
Omzet: 42 miljard dollar
Topmerk: geen

Bunge
Bron: Publiek Domein

Bunge is een landbouwproductiebedrijf uit de Verenigde Staten. Het betrekt graan en suikerriet voor consumenten- en industrieel gebruik. Voorheen had het bedrijf een breed scala aan belangen in de voedingsmiddelenindustrie.

Het bedrijf begon met het verbouwen en verwerken van graan in Nederland. Het verhuisde naar België en vervolgens naar Argentinië. Het bedrijf breidde zijn belangen uit naar bedrijven buiten de voedingsindustrie. Vervolgens koos het bedrijf ervoor om zich te concentreren op de agribusiness, voordat het een nieuwe naam kreeg en naar de VS verhuisde.

Wist je dat?

Een Argentijnse rebellengroep ontvoerde de twee zonen van de oprichters van het bedrijf in 1974.

6. JBS

Hoofdkantoor: São Paulo, Brazilië
Jaar opgericht: 1953
Omzet: 49,23 miljard dollar
Top merk: geen

JBS
Bron: Publiek Domein

JBS is een vleesverwerkend bedrijf dat rundvlees, kip en varkensvlees levert aan landen over de hele wereld. Het is afhankelijk van de vele boerderijen in het vruchtbare land van Brazilië, waar het hoofdkantoor is gevestigd. Het bedrijf heeft de afgelopen 30 jaar verschillende bedrijven gekocht en geïnvesteerd in Amerikaanse vleesverwerkingsbedrijven.

De laatste tijd heeft het bedrijf te lijden gehad onder overheidsonderzoeken naar aanleiding van beschuldigingen van fraude en omkoping.

Wist je dat?

In 2018 betaalde de Amerikaanse regering de Amerikaanse dochteronderneming van JBS meer dan 23 miljoen dollar als onderdeel van een steunpakket voor de landbouw.

5. Sysco

Hoofdkantoor: Houston, TX
Jaar opgericht: 1969
Omzet: $55,37 miljard
Top merk: geen

Sysco
Bron: Publiek Domein

Sysco is een ander bedrijf dat levensmiddelen verwerkt en distribueert. Het bedrijf levert aan kruideniers en restaurants, alsook aan bedrijven voor voedseldiensten zoals Aramark. Het bedrijf werkt rechtstreeks met bedrijven, ziekenhuizen en hotels. Daarnaast levert het aan deze bedrijven hardware en gereedschap voor het serveren van voedsel, schoonmaken en onderhoud.

Het bedrijf heeft enkele detailhandelsmerken die concurreren met vlees- en gevogelteverwerkende bedrijven.

Wist je dat?

Sysco probeerde uit te breiden in de VS, maar een federale rechter weigerde een geplande fusie goed te keuren, omdat Sysco volgens hem meer dan driekwart van de foodservice-industrie in handen zou krijgen als de deal door zou gaan.

4. ADM

Hoofdkantoor: Minneapolis, MN, USA
Jaar opgericht: 1902
Omzet: 61 miljard dollar
Top merk: geen

ADM
Bron: Publiek Domein

ADM is een agro-industrie die ook heeft geïnvesteerd in de verzekeringssector en in de handel in grondstoffen. Het bedrijf begon als een graanverwerker die lijnzaad vermaalde om er de olie uit te halen. Het bedrijf verwerkt nu ook andere ingrediënten voor de groothandel aan andere bedrijven. Het bedrijf is vooral sterk in de maïsverwerking waar het maïs verwerkt voor veevoeder en voor zoetstoffen. ADM produceert ook ethanol, een brandstofadditief.

Wist je dat?

De ethanol- en maïsverwerkingsbedrijven van ADM kosten de Amerikaanse belastingbetaler 50 dollar voor elke dollar winst die het bedrijf maakt.

3. PepsiCo

Hoofdkantoor: Purchase, NY, USA
Jaar opgericht: 1965
Omzet: 64 miljard dollar
Top merk: Pepsi Cola

PepsiCo
Bron: Publiek Domein

Pepsi, het frisdrankbedrijf, fuseerde in 1965 met snackproducent Frito-Lay tot PepsiCo. Pepsi begon eind 1800 met de verkoop van de door een apotheker ontwikkelde frisdrank als medicijn. Frito-Lay was zelf een fusie van twee andere bedrijven.

In de jaren 1970 nam PepsiCo andere bedrijven voor voorbewerkte voedingsmiddelen over. In de jaren 1990 stapte PepsiCo in de restaurantbusiness en kocht (en verkocht later) restaurantketens zoals Pizza Hut en KFC.

Wist je dat?

Pepsi Cola was bedoeld als een middel tegen indigestie, met de bedoeling dat de koolzuur je zou helpen de gassen uit je maag te verdrijven.

2. Nestlé

Hoofdkantoor: Vevey, Zwitserland
Jaar opgericht: 1866
Omzet: $90 miljard
Top merk: Nestlé zoetwaren, Stouffer's

Nestlé
Bron: Publiek Domein

Dit bedrijf is de grootste leverancier van voorverpakte levensmiddelen en dranken aan consumenten ter wereld op basis van inkomsten. Toch is het het op één na grootste voedingsbedrijf. De naamgever van het bedrijf begon met het maken van babyvoeding op basis van melk. Hij bundelde zijn krachten met Daniel Peter, de uitvinder van melkchocolade, en een ondernemer die gecondenseerde melk maakte en inblikte.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er veel vraag naar melkpoeder van het bedrijf. Het bedrijf gebruikte de opbrengst om andere bedrijven over te nemen.

Wist je dat?

Het bedrijf verdient het meeste geld met de verkoop van poedervormige en vloeibare dranken.

1. Cargill

Hoofdkantoor: Minneapolis, MN
Jaar opgericht: 1865
Omzet: 115 miljard dollar
Top merk: geen

Cargill
Bron: Publiek Domein

Cargill is qua omzet het grootste voedingsmiddelenbedrijf ter wereld. Hoewel het zwaar investeert in een verscheidenheid van ondernemingen, is het vooral actief in de teelt en distributie van voedingsgrondstoffen en de verwerking van voedingsingrediënten voor gebruik in commerciële ondernemingen. Cargill heeft ook belangen in bedrijven die vee bezitten en verwerken.

Het bedrijf begon als een graanopslagbedrijf en houthandel. Het breidde de zakelijke belangen na de Tweede Wereldoorlog uit.

Wist je dat?

Cargill is het grootste particuliere bedrijf in de Verenigde Staten in termen van inkomsten. De Cargill-familie, de op drie na rijkste in de VS, blijft voor 90% aandeelhouder.