10 Grootste Hondenrassen Ter wereld

10 Grootste Hondenrassen Ter wereld

Grootste Dieren

Honden staan al ontelbare eeuwen aan onze zijde, en hebben de titel van "beste vriend van de mens" grondig verdiend. Deze wonderlijke schepsels zijn er in alle vormen, maten en temperamenten, en er is een hondenras voor zowat iedereen. Veel eigenaren van grote honden zullen je vertellen dat grote honden hun eigen unieke reeks verdiensten hebben die niet te evenaren zijn, en dan hebben ze het niet alleen over de grootte!

Vandaag nemen we een kijkje bij 10 van de grootste hondenrassen ter wereld en leren we een beetje over wat elk ras onderscheidt van de rest. Sommige van deze hondachtigen kunnen niet genoeg van sport krijgen en andere besteden hun tijd liever aan het in beslag nemen van de hele lengte van je bank. Hoe dan ook, deze 10 grootste hondenrassen zullen zeker een blijvende indruk nalaten.

10. Pyrenese berghond

Gewicht: 54 kg
Herkomst: Frankrijk, Spanje
Vachttype: Middellang, dik
Kenmerkende eigenschap: Kalme inborst, waakzaamheid

Pyrenese berghond
bron: wikimedia.org

Dit majestueuze viervoeter werd eerst gefokt als waakhond om vee te hoeden en te beschermen en boerderijen te verdedigen tegen wilde dieren. Maar de kalme, ontspannen aanleg en vriendelijkheid van de Pyrenese berghond maken er een perfecte gezinshond van. De zachtmoedigheid van dit ras en zijn aangeboren verlangen om kwetsbare wezens te koesteren maken het tot een geweldige gezelschapshond voor kinderen.

Van deze hond is bekend dat hij minder eet voor zijn grootte dan andere grote honden. Net als veel andere grote rassen moet de Pyrenese berghond aangemoedigd worden zich rond etenstijd te ontspannen om indigestie en ongemakkelijk opgeblazen gevoel te voorkomen.

Wist je dat?

De Pyrenese berghond is van nature een nachtactief ras. Omdat veel roofdieren nachtdieren zijn, stelt deze aanpassing het ras beter in staat boerderijen en huizen te bewaken tegen mogelijke bedreigingen in de nacht.

9. Bordeauxdog

Gewicht: 64 kg
Herkomst: Frankrijk
Type vacht: Kort
Kenmerkende eigenschap: Lief maar koppig karakter, waakzaamheid

Bordeauxdog
bron: flickr.com

De golvende spieren, stevige bouw, en gerimpeld gezicht van deze grote hond zorgen zeker voor een imposante verschijning. Maar elke eigenaar van een Bordeauxdog zal getuigen van zijn lieve, gevoelige aard. Deze vriendelijke inborst moet van jongs af aan versterkt worden met ruime socialisatie en training, want Bordeauxdogs bezitten een koppige inslag die hen een uitdaging kan maken in de omgang als ze eenmaal groot zijn. Een meelevende, vastberaden en gezaghebbende aanraking zal ervoor zorgen dat deze hond zijn volledige potentieel als metgezel en beschermer bereikt.

Wist je dat?

Een Bordeauxdog speelde een hoofdrol in de film "Turner and Hooch" uit 1989, samen met acteur Tom Hanks. Deze film veroorzaakte een toename in de populariteit van het ras, waardoor mensen ertoe gedreven werden meer over ze te weten te komen.

8. Anatolische herder

Gewicht: 68 kg
Herkomst: Turkije
Vachttype: Middellang-kort, dubbel
Kenmerkende eigenschap: Felle trouw en beschermingsgezindheid

Anatolische herder
bron: wikimedia.org

Deze inheemse Turkse waakhond is zeer doelgericht, en moet vanaf zijn puppy-tijd ijverig gesocialiseerd en getraind worden zodra hij thuisgebracht wordt. Zijn diepgewortelde beschermende instincten kunnen resulteren in agressie tegenover andere honden en vreemden als ze niet getemperd worden met de zekerheid van een goed ingesteld commando systeem en een attente eigenaar. Training en sociale activiteiten zoals groepstrainingslessen voor puppy's die zo jong mogelijk beginnen, worden sterk aangemoedigd. Gestructureerde activiteiten geven dit liefdevolle, beschermende ras een solide start in zijn levenslange taak van gezinsverdediging.

Wist je dat?

Anatolische herders zijn uiterst actief, en kunnen onrustig en vernielzuchtig worden als ze zich vervelen. Dat betekent dat dit hondenras een uitstekende speelkameraad is, en floreert als hij met allerlei activiteiten bezig is.

7. Newfoundlander

Gewicht: 68 kg
Herkomst: Canada, Engeland
Vachttype: Lang, dubbel, dik
Kenmerkende eigenschap: Lief temperament

Newfoundlander
bron. flickr.com

De lieve persoonlijkheid van de Newfoundlander is het meest kenmerkende van het ras, en wordt beschouwd als het belangrijkste eigenschap om te beoordelen of een hond aan de rasstandaard voldoet. Deze prachtige hond werd oorspronkelijk gefokt als werker, en gebruikte zijn indrukwekkende omvang en kracht om te helpen bij taken als hout slepen en vissersnetten uitslepen. Deze goedgefokte drang om te werken en actief te blijven blijft tot op de dag van vandaag prominent in het ras aanwezig, en blijkt uit de liefde van de hond voor het water en zijn enthousiasme tijdens het spelen.

Wist je dat?

Het zeer prioritair zachte temperament van de Newfoundlander maakt hem uitstekend met kinderen. Als het winter wordt, zullen zowel de kinderen als de hond in hun nopjes zijn! De krachtige drang van de Newfoundland om te sjouwen gaat samen met zijn kindvriendelijkheid en affiniteit voor sneeuw om hondensledetochten tot een plezier voor alle betrokkenen te maken.

6. Leonberger

Gewicht: 73 kg
Herkomst: Duitsland
Vachttype: Halflang, dubbel, waterafstotend
Kenmerkende eigenschap: Nekkragen die de manen van een leeuw nabootsen

Leonberger
bron. pixabay.com

Deze Duitse kolos is een prachtige mengeling van de Pyrenese berghond, Newfoundlander, en Sint-bernard bloedlijnen. Volgens de legende werd deze hond oorspronkelijk in de stad Leonberg gefokt om zijn leeuwachtige manen, om zo het uiterlijk van de leeuw op het officiële wapen van de stad na te bootsen.

Deze hond bezit een superieure intelligentie en een verrassend niveau van gratie en beweeglijkheid voor zijn grootte. Daardoor zijn Leonbergers uitstekende deelnemers aan gehoorzaamheids- en behendigheidswedstrijden.

Wist je dat?

Deze toch al forse hond is soms geneigd tot overgewicht. Daarom wordt eigenaars aangeraden traktaties met mate te geven en ze optimaal te benutten als trainingsmiddel in combinatie met veel beweging.

5. Ierse wolfshond

Gewicht: 82 kg
Herkomst: Ierland
Vachttype: Middellang, grof
Kenmerkende eigenschap: Indrukwekkende snelheid

Ierse wolfshond
bron. wikimedia.org

Net als Greyhounds gebouwd, kunnen Ierse wolfshonden met verbluffende snelheid terrein afleggen als ze beginnen te galopperen. Deze indrukwekkende snelheid kwam goed van pas bij de wolven- en elandenjachten waar deze hond oorspronkelijk voor gefokt was. De efficiënte Ierse wolfshonden werden uiteindelijk te goed in hun werk, en jaagden verschillende soorten wild tot of bijna tot uitsterven. De daaruit voortvloeiende daling van de vraag naar jachthonden verminderde het aantal Ierse wolfshond nesten tot het punt dat ze zelf bijna uitstierven. Gelukkig kwamen ze weer tot leven en werden ze gewaardeerd als huisdieren.

Wist je dat?

De Ierse wolfshond is de langste van alle honden, en de grootste van de windhonden en galopperende jachthonden.

4. Mastino napoletano

Gewicht: 91 kg
Herkomst: Italië
Vachttype: Kort, dicht
Kenmerkende eigenschap: Diepe gezichtsplooien, nobele en aanhankelijke persoonlijkheid

Mastino napoletano
bron: flickr.com

Deze grote, edel uitziende hond is het meest geschikt voor een gezin dat beschikbaar is om tijd te besteden aan het geven van veel betrokkenheid en aandacht. Mastino napoletano kunnen verlatingsangst ervaren als ze apart van hun gezin worden gehouden, en vertonen een uitzonderlijk beschermend karakter.

Deze hond is zelden zonder reden agressief, hoewel hij overdreven wantrouwig en onvriendelijk kan zijn tegenover vreemde mensen en honden als hij tijdens zijn puppytijd niet goed gesocialiseerd wordt.

Indringers worden door Mastino napoletano nooit verontschuldigd, en vaak is de loutere verschijning van zo'n imposant hoektand meer dan voldoende om would-be aanvallers af te schrikken. Maar als er een conflict ontstaat en zijn gezin verdedigd moet worden, zal de Mastino napoletano niet aarzelen om naar de vuurlinie te springen.

Wist je dat?

Deze massieve hond kan ook bogen op een indrukwekkende mate van intelligentie, en is een ongewoon snelle leerling.

3. Duitse dog

Gewicht: 109 kg
Herkomst: Duitsland
Type vacht: Kort
Kenmerkende eigenschap: Nonchalant maar toch beschermend karakter

Duitse dog
bron: wikimedia.org

Met iconische karakters als Scooby-Doo en Marmaduke goed ingeburgerd in de populaire cultuur, hebben de meeste mensen wel eens gehoord van de majestueuze Duitse Dog. Oorspronkelijk gefokt als waakhond en zwijnenjager, blijven Duitse doggen sterk en beschermend. Zoals bij veel andere waakhondenrassen moeten deze honden goed gesocialiseerd worden om te voorkomen dat ze al te wantrouwend tegenover vreemden staan.

Ondanks zijn beschermende aard geeft de Duitse dog vaak de voorkeur aan het leven van een bankzitter. Zijn vriendelijke aard maakt hem tot een heerlijke, relaxte metgezel binnenshuis.

Wist je dat?

Terwijl vroeger alle showringen eisten dat de oren van een Duitse dog bijgesneden werden om ze rechtop te laten staan, wordt deze praktijk geleidelijk afgeschaft. Velen zijn tot het inzicht gekomen dat het de hond geen voordeel oplevert, en kiezen voor natuurlijke oren in plaats van een pijnlijke en onnodige cosmetische ingreep. Natuurlijke oren zijn ook toegelaten in hondenshow ringen.

2. Sint-bernard

Gewicht: 118 kg
Herkomst: Zwitserland, Italië, Frankrijk
Type vacht: Middellang, dik
Kenmerkende eigenschap: Verbluffend reukvermogen, sterke werkdrift

Sint-bernard
bron: flickr.com

De prachtige Sint-bernard hond werd door de monniken van het Grote Sint-Bernard Hospitium gebruikt om verdwaalde reizigers op te sporen en hen naar de veiligheid te begeleiden. Van deze hond wordt gezegd dat hij verloren mensen die bedolven zijn onder wel 6 m sneeuw kan ruiken en opsporen, waardoor ze uitstekende kandidaten zijn voor reddingsacties door lawines. Door hun indrukwekkende kracht zijn ze ook gemakkelijk in staat voedsel- en waterpakketten af te leveren bij mensen die gered moeten worden, zodat ze weer op krachten komen voor hun tocht terug naar de veiligheid.

Wist je dat?

Het idee dat Sint-bernardshonden vaatjes brandewijn om hun hals droegen naar verdwaalde reizigers in de Alpen is nu erkend als een mythe. Het begon oorspronkelijk toen een fan van het ras een van de honden tekende met een vaatje om zijn nek, en daarna stevig aansloeg. Sommige mensen beweren echter nog steeds dat er inderdaad gevallen waren van Sint-bernardshonden die kleine vaatjes leverden aan de mensen die ze redden.

1. Mastiff

Gewicht: 136 kg
Herkomst: Engeland
Vachttype: Kort, dubbel
Kenmerkende eigenschap: Koppig, maar loyaal en beschermend temperament

Mastiff
bron: wikimedia.org

Als je naar de massa kijkt, is de Mastiff het grootste hondenras ter wereld. Dit ras wordt erkend als een van de oudste hondenrassen, en heeft door de jaren heen belangrijke rollen vervuld in oorlog en verdediging. Tegenwoordig wordt deze vriendelijke reus echter algemeen in het gezin verwelkomd als een zachtaardig huisdier en een verdediger van het huis. De Mastiff is over het algemeen een kalme en rustige hond, met diep gerimpelde zinken die zijn expressieve gelaatstrekken accentueren.

Wist je dat?

Een van de grootste honden die ooit geregistreerd werden was een English Mastiff genaamd Zorba, die een verbazingwekkende 156 kg woog!  Zorba was meer dan 2,44 m lang van zijn neus tot het puntje van zijn staart. Hij haalde het Guinness Book of World Records als de zwaarste en langste hond ter wereld.