10 Langste Slangen Ter Wereld

10 Langste Slangen Ter Wereld

Grootste Dieren

Veel mensen vinden dat zelfs de kleinste slangen hun huid doen kriebelen als ze over de tuin of stoep glijden. Maar sommige slangensoorten kunnen ongelooflijke lengtes bereiken die de gemiddelde tuinslang in verlegenheid zouden brengen!

Dus, hoe lang kunnen de langste slangensoorten worden? Vandaag bekijken we 10 van de langste slangensoorten ter wereld en rangschikken we ze volgens hun gebruikelijke afmetingen. We leren ook enkele leuke weetjes over elke slangensoort!

10. Donker gevlekte anaconda - (Eunectes deschauenseei)

Lengte: 3 m
Familie: Boidae
Habitat: Moerassen en laaglanden
Gemiddelde massa: 30 kg

Donker gevlekte anaconda - (Eunectes deschauenseei)
Bron: wikimedia.org

Anaconda's zijn semi-aquatische wezens, en staan bekend om hun gratie bij het zwemmen. In feite is de naam "Eunectes" Grieks voor "goede zwemmer"! Deze slang is endemisch in Zuid-Amerika en heeft een draagtijd van ongeveer negen maanden, met een gemiddelde van ongeveer 10 jongen per worp. De donkergevlekte anaconda is een van de vier verschillende soorten anaconda's die op verschillende plaatsen kunnen worden aangetroffen.

Wist je dat?

Anaconda's komen vaak voor in de Zuid-Amerikaanse folklore en bezitten vaak magische genezende krachten of een wrede, mensenetende eetlust.

9. Boa constrictor - (Boa constrictor)

Lengte: 4,3 m
Familie: Boidae
Habitat: Droog, tropisch land holen
Gemiddelde massa: 45 kg

Boa constrictor – (Boa constrictor)
Bron: wikimedia.org

Boa constrictors zijn niet giftig en staan vooral bekend om hun unieke jachtmethode waarbij ze hun prooi vastgrijpen en platdrukken tot hij stikt. Deze slangen hebben ook duidelijke, zadelvormige markeringen op hun rug, die naar de staart toe donkerder en meer uitgesproken worden. De details van de patronen en de algemene kleurschakeringen van de slangen kunnen sterk variëren.

Wist je dat?

Vreemde reusachtige Boa constrictor exemplaren werden gerapporteerd, maar deze werden ontkracht als broodjeaapverhalen.

8. Gele anaconda - (Eunectes notaeus)

Lengte: 4,6 m
Familie: Boidae
Habitat: Moerassen en rivieren
Gemiddelde massa: 40 kg

Gele anaconda - (Eunectes notaeus)
Bron: wikimedia.org

De Gele anaconda is een zeer nauwe verwant van de Groene anaconda, en heeft een opvallende geelgroene kleur met zwarte ovale vlekken op zijn schubben. Het zwart-gele patroon op elke slang is uniek voor het individu en helpt hen op te gaan in de vegetatie. Gele anaconda's zijn goede zwemmers en brengen het grootste deel van hun tijd door in of bij het water, en worden dan ook vaak "waterboa's" genoemd.

Wist je dat?

Veel mensen doden anaconda's ter plaatse omdat zij bang zijn menseneters te zijn, maar er is geen bewijs voor het idee dat zij mensen eten.

7. Cubaanse dwergboa - (Chilabothrus angulifer)

Lengte: 4,8 m
Familie: Boidae
Habitat: Tropische droge bossen en struikgewas
Gemiddelde massa: 27 kg

Cubaanse dwergboa - (Chilabothrus angulifer)
Bron: wikimedia.org

Zoals haar naam doet vermoeden, komt deze slang voor in Cuba en op omliggende eilanden zoals de Colorados Archipelago en de Sabana-Camagüey Archipelago. Jammer genoeg wantrouwen veel mensen deze grote slang en doden ze haar op het eerste gezicht, waardoor haar instandhoudingsstatus bijna bedreigd is, ondanks haar veerkracht en vermogen om in door mensen bewoonde gebieden te leven. Aangenomen wordt dat deze slangen tot Cuba's belangrijkste roofdieren behoorden vóór de komst van de mens.

Wist je dat?

In mei 2017 werd een studie met Cubaanse dwergboa's gepubliceerd waarin de allereerste waarnemingen van slangen die in roedels jagen, werden gedocumenteerd.

6. Burmese python – (Python bivittatus)

Lengte: 5,74 m
Familie: Pythonidae
Habitat: Grasmoerassen en oerwouden
Gemiddelde massa: 182,8 kg

Burmese python – (Python bivittatus)
Bron: wikimedia.org

Deze slangensoort komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar wordt vaak op invasieve wijze in andere gebieden geïntroduceerd wanneer huisdiereigenaren meer krijgen dan ze hadden verwacht en ze vrijlaten. Burmese pythons worden vaak als huisdier opgepakt vanwege hun prachtige tekening, maar ze staan erom bekend dat ze verzorgers aanvallen en groter worden dan ze aankunnen. Deze fascinerende slangen brengen een groot deel van hun jeugd door in bomen, maar verhuizen dan naar de grond als ze ouder en zwaarder worden.

Wist je dat?

De Burmese python heeft een bijzonder opvallende invasieve aanwezigheid in de Everglades in Florida.

5. Tijgerpython - (Python molurus)

Lengte: 6,4 m
Familie: Pythonidae
Habitat: Bossen, moerassen en riviervalleien
Gemiddelde massa: 91 kg

Tijgerpython - (Python molurus)
Bron: wikimedia.org

De tijgerpython is beduidend lichter van kleur dan de Burmese python, en is eerder schuw van aard. tijgerpythons bewegen zich ook betrekkelijk langzaam en, hoewel ze in een groot aantal habitats kunnen leven, hebben ze altijd een permanente bron van water in de buurt nodig. Deze pythons jagen door hun prooi in een hinderlaag te lokken en deze dan te verstikken, zodat ze weken of zelfs maanden nadien geen nieuwe maaltijd meer nodig hebben.

Wist je dat?

Deze slangen leven overwegend solitair, met uitzondering van de paartijd.

4. Rotspython - (Python sebae)

Lengte: 7,5 m
Familie: Pythonidae
Habitat: Savanne en grasland
Gemiddelde massa: 113 kg

Rotspython - (Python sebae)
Bron: wikimedia.org

Rotspythons zijn de grootste slangen van Afrika en gebruiken vaak water om zich te camoufleren. Ze rusten vlak onder het wateroppervlak terwijl ze wachten om hun prooi in een hinderlaag te lokken. Als deze pythons jong zijn, eten ze kleinere prooien zoals vogels en knaagdieren. Als ze volwassen zijn, eten ze alles van wrattenzwijnen en watervogels tot apen en krokodillen!

Wist je dat?

Rotspythons zoeken verlaten holen op om er 20-100 eieren in te leggen en zich er omheen te spinnen tot ze uitkomen.

3. Amethystine (struik) python - (Simalia amethistina)

Lengte: 8 m
Familie: Pythonidae
Habitat: Regenwouden
Gemiddelde massa: 91 kg

Amethystine (struik) python - (Simalia amethistina)
Bron: wikimedia.org

Naast zijn indrukwekkende lengte, is de Amethystine python vooral bekend om zijn prachtige kleuren! Deze python is slanker dan veel van zijn grotere verwanten, wat betekent dat zijn dieet beperkt is tot kleinere dieren zoals fruitvleermuizen, varanen, en opossums. Zoals bij veel grote slangensoorten het geval is, brengt de Amethystine python op jongere leeftijd meer tijd door in de bomen, om uiteindelijk meer tijd op de grond en in het water door te brengen naarmate hij groter wordt.

Wist je dat?

Hoewel de Amethystine python als soort niet rechtstreeks bedreigd is, wordt zijn habitat in het regenwoud bedreigd door de houtkap.

2. Groene anaconda - (Eunectes murinus)

Lengte: 8,8 m
Familie: Boidae
Habitat: Regenwouden
Gemiddelde massa: 227 kg

Groene anaconda - (Eunectes murinus)
Bron: wikimedia.org

De groene anaconda is wat de meeste mensen te binnen schiet als ze aan anaconda's denken, en het is de zwaarste slang op de planeet! Een andere ongewone eigenschap van deze dimorfe slangen is dat de vrouwtjes beduidend groter zijn dan de mannetjes - en hoe groter de slang, hoe meer nakomelingen er per legsel van eieren worden geboren. De enorme groene anaconda voedt zich met capibara's, kaaimannen, herten, en zelfs grotere dieren zoals jaguars!

Wist je dat?

De groene anaconda lokt soms zijn prooi in een hinderlaag door zich vanuit bomen op hen te storten.

1. Netpython - (Malayopython reticulatus)

Lengte: 10 m
Familie: Pythonidae
Habitat: Regenwouden, bossen en graslanden
Gemiddelde massa: 158 kg

Netpython - (Malayopython reticulatus)
Bron: wikimedia.org

De netpython is de langste slang ter wereld. Hij komt oorspronkelijk uit Zuidoost- en Zuid-Azië, en is genoemd naar de prachtige patronen die op zijn schubben te zien zijn. Netpythons hadden vroeger de reputatie nukkig en enigszins agressief te zijn, maar worden sindsdien beter begrepen als huisdieren. In gevangenschap zijn deze slangen zeer intelligent, gemakkelijk in de omgang en hebben ze relatief weinig onderhoud nodig.

Wist je dat?

Wanneer zijn huidige habitat het toelaat, verstopt de netpython zich graag onder kreupelhout om zijn prooi in een hinderlaag te lokken.