10 Grootste Kattenrassen Ter wereld

10 Grootste Kattenrassen Ter wereld

Grootste Dieren

Katten zijn uiterst gewone huisdieren die je overal ter wereld in huizen, schuren en erven aantreft. Er is een overvloed aan rassen op de markt, wat betekent dat aspirant adoptanten zowat elke soort katachtige kunnen vinden die ze in hun gezin zouden willen opnemen. Hoewel kattenrassen in een aantal categorieën kunnen worden ingedeeld, bekijken we vandaag enkele van de grootste kattenrassen die in de wereld verkrijgbaar zijn.

Deze spinnende reuzen zullen zeker je hart stelen met hun schitterende ogen, mooie vachten en charmante eigenschappen. Als grote katten favoriet zijn bij je gezin, dan kan elk van deze rassen perfect passen. Laten we eens een blik werpen op 10 van de grootste tamme kattenrassen ter wereld.

10. Chausie

Gewicht: 7 kg
Herkomst: Egypte
Vachttype: Grof, kort en dicht
Kenmerkende eigenschap: Behendige, lange bouw
Geschatte adoptieprijs: $600-$1.000

Chausie
bron: wikimedia.org

Deze fantastische katachtige is de eerste tamme/jungle hybride kat die door The International Cat Association gedocumenteerd werd. Een goed ontwikkelde kruising tussen de oorspronkelijke tamme katten van het oude Egypte en de wilde Jungle Cats van het Midden-Oosten en Zuidoost Azië, is de Chausie bekend om zijn aangename temperament en atletische bouw. Het indrukwekkende gewicht van de Chausie dient niet om hem omvangrijk of zwaar te doen lijken. Hoewel groot, blijven de verhoudingen van deze kat sierlijk en goed aangepast aan rennen en springen. Zijn lange bouw en lange oren dragen bij tot zijn algemene uitstraling van kracht en gratie.

Wist je dat?

De naam "Chausie" komt van de Latijnse naam felis chaus, wat zich vertaalt naar jungle-kat.

9. Chartreux

Gewicht: 7 kg
Herkomst: Frankrijk
Vachttype: Kort, veerkrachtig
Kenmerkende eigenschap: Mooie, waterafstotende vacht
Geschatte adoptieprijs: $1.000-$1.500

Chartreux
bron: flickr.com

Deze charmante katten zijn bijzonder vriendelijk, en vormen een uitstekende aanwinst voor huizen met andere huisdieren of kinderen. Ze spelen goed met anderen, en staan erom bekend dat ze erg aanhankelijk zijn.

Hoewel ze qua uiterlijk nogal lijken op de Brits Korthaar kat, heeft dit geheel aparte kattenras toch zijn eigen verdiensten. Chartreux katten zijn over het algemeen heel gezond, en hebben geen aanleg voor gezondheidsproblemen als ze goed verzorgd worden. Hun lieve, niet-agressieve temperament houdt ook sterk stand als dominante eigenschap, dus hoewel raszuivere Chartreux moeilijk te krijgen zijn, zullen gemengde rassen vaak het zachte karakter van de Chartreux voortzetten.

Wist je dat?

Chartreux katten zijn gevoelig, en hebben de neiging vertoond zich meer aan één gezinslid dan aan de anderen in hun huishouden te hechten. Maar maak je geen zorgen-het maakt niet uit wie deze kat van kamer naar kamer volgt, hij zal nog steeds zachtaardig en aanhankelijk zijn tegenover iedereen.

8. Siberische kat

Gewicht: 7,3 kg
Herkomst: Rusland
Vachttype: Halflang, dik
Kenmerkende eigenschap: Hardheid en een weelderige vacht
Geschatte adoptieprijs: $1.300-$1.600

Siberische kat
bron: wikimedia.org

Tussen de indrukwekkende vacht en de opvallende ogen van de Siberische Kat kan zijn verschijning bijna naar intimiderend neigen. Maar hoewel deze kat zeker een majestueus figuur heeft, staat hij algemeen bekend om zijn doortastend en kalm kalm temperament. Als zodanig is deze kat een andere kind- en huisdiervriendelijke aanwinst voor het huis.

Goed aangepast aan de strenge Russische winters, kan de Siberische Kat ook bogen op een winterharde aanleg en een laag ziekterisico. Deze stevige katachtige bewoont al eeuwenlang trouw boerderijen, kloosters en boshuizen.

Wist je dat?

Deze glorieuze, sneeuwklare kat is de nationale kat van Rusland! Als een al lang bestaand deel van de cultuur maken Siberische Katten ook hun opwachting in folklore en kunst.

7. Turkse Van

Gewicht: 7,3 kg
Herkomst: Turkije
Vachttype: Halflang, zijdeachtig, fijn
Kenmerkende eigenschap: Duidelijke vachttekening, zeer speels in het water
Geschatte adoptieprijs: $600+

Turkse Van
bron: pixabay.com

De naam "Van" wordt gebruikt om het kenmerkende vachtpatroon van deze kat aan te duiden - een overwegend witte vacht, met uitzondering van gekleurde kop- en staarttekening. Deze mooie kat staat bekend als de "zwemmende kat", vanwege zijn ongewone zwemvermogen en affiniteit om speels zijn pootjes in water te dompelen.

Wist je dat?

Volgens religieuze mythen is de geschiedenis van deze kat doortrokken van mystiek - verschillende spirituele legenden hebben de opvallende tekening van de Turkse Van toegeschreven aan hemelse inmenging. Sommigen zeggen dat de staart van de kat rood werd toen hij per ongeluk in een van de deuren van de Ark van Noach werd gesloten. Anderen zeggen dat de hand van god deze kat op de kop raakte, waardoor gekleurde markeringen achterbleven. Waar deze kat zijn aftekeningen ook vandaan haalt, zijn schoonheid en speelsheid zijn zeker goddelijk.

6. Noorse boskat

Gewicht: 7,5 kg
Herkomst: Noorwegen
Vachttype: Lang, dicht, zijdeachtig
Kenmerkende eigenschap: Uitzonderlijk verdraagzame houding, weelderige vacht
Geschatte adoptieprijs: $550-$800

Noorse boskat
bron: pixabay.com

Deze luxueuze zijdeachtige katten staan bekend om hun vriendelijkheid en neiging zich met verschillende gezinsleden gelijkelijk te binden. Ze zijn geweldig met kinderen door een vaste, kalme aanleg die moeilijk af te schudden is.

Jammer genoeg zijn deze katten vatbaarder voor ziekten dan sommige van hun grote neven. Wie de mooie Noorse Boskat als huisdier wil houden, moet bereid zijn hun viervoeter de nodige medische aandacht te geven. Dit kan DNA-testen omvatten om te bepalen of de katachtige risico loopt op veel voorkomende aandoeningen die het ras teisteren.

Wist je dat?

Geen boekenkast of plank is verboden terrein voor de Noorse Boskat. Misschien door hun bosrijke afkomst houdt deze behendige kat van springen en klimmen. Wie zijn huis deelt met een Noorse Boskat doet er goed aan hem te voorzien van een verscheidenheid aan katvriendelijke structuren om te beklimmen.

5. Brits korthaar

Gewicht: 7,7 kg
Herkomst: Verenigd Koninkrijk
Vachttype: Kort, dicht
Kenmerkende eigenschap: Allergie-arme, "Cheshire Cat" grijns
Geschatte adoptieprijs: $1.500-$2.000

Brits korthaar
bron: pixabay.com

De gedrongen bouw van deze Britse kat geeft hem een chagrijnig uiterlijk dat wordt ondersteund door een kalm karakter. De Brits Korthaar heeft weliswaar regelmatig verzorging nodig om het verharen onder controle te houden, maar produceert minder huidschilfers dan veel andere katten doen. Daardoor is hij veel geschikter voor mensen die met een allergie voor huidschilfers hebben geworsteld - met als gevolg dat hij een goede eerste kat is. Dit ras loopt ook een verhoudingsgewijs laag risico op gezondheidsproblemen, waardoor het gemakkelijker te verzorgen is tijdens de oudere jaren van zijn 14-20 jaar lange levensduur.

Wist je dat?

De Brits Korthaar kat heeft ongewoon geprononceerde wangen en kaken - vooral de katers. Deze vertederende eigenschap heeft ertoe geleid dat mensen dit ras liefkozend "de Originele Cheshire Kat" noemen.

4. Ragdoll

Gewicht: 9 kg
Herkomst: Verenigde Staten
Vachttype: Halflang, zijdeachtig
Kenmerkende eigenschap: Kalme, slappe houding als ze vastgehouden wordt
Geschatte adoptieprijs: $500-$2.000

Ragdoll
bron: publicdomainpictures.net

Nog zo'n zachtaardige reus, dankt de Ragdoll kat zijn naam aan zijn neiging om als een pop helemaal slap te worden als hij wordt opgetild en vastgehouden. Deze gezinsvriendelijke kat draagt vaak een vacht met charmante "colorpoint" aftekeningen, wat betekent dat het lichaam bleek blijft terwijl de extremiteiten donkerder van kleur zijn. De Ragdoll heeft een reputatie verworven als het op één na populairste ras in Amerika, en niet voor niets.

Wist je dat?

Hoewel de weelderige vacht van de Ragdoll kat intimiderend kan lijken voor mensen die op zoek zijn naar een onderhoudsarme kat, is dit ras eigenlijk vrij gemakkelijk te verzorgen. Zijn dunnere ondervacht betekent dat klitten en matten minder snel de kop opsteken, en de aanhankelijke aard van de Ragdoll maakt hem tot een meewerkend onderwerp tijdens verzorgingsbeurten.

3. Ragamuffin

Gewicht: 9 kg
Herkomst: Verenigde Staten
Vachttype: Middellang, dik, zijdeachtig
Kenmerkende eigenschap: Dikke, mooie vacht
Geschatte adoptieprijs: $800-$1.300

Ragamuffin
bron: wikimedia.org

Pas op dat je dit schattige ras niet verwart met zijn Ragdoll verwanten! De Ragamuffin kat is een eigen, apart ras dat ontstond door Ragdolls met andere langharige rassen te kruisen. Ragamuffins worden beschouwd als een van de liefste kattenrassen en krijgen vaak de bijnaam "teddybeerkatten", als verwijzing naar hun aaibare persoonlijkheden. Dit ras is zelfs zo vertrouwend en aanhankelijk, dat eigenaars wordt aangeraden hun Ragamuffins niet vrij rond te laten lopen, opdat ze geen nieuwe vrienden maken en afdwalen.

Wist je dat?

Ragdoll kittens worden allemaal wit geboren en ontwikkelen andere kleuren, patronen en aftekeningen naarmate ze ouder worden. Er kan een verrassende variatie in kleuren zijn binnen een willekeurig nest, soms met zuiver witte en zuiver zwarte katten die broers en zussen hebben met totaal verschillende patronen.

2. Savannah

Gewicht: 11 kg
Herkomst: Verenigde Staten
Vachttype: Kort, licht ruw
Kenmerkende eigenschap: Onderscheidende wilde kat bloedlijnen
Geschatte adoptieprijs: $1.000-$20.000

Savannah
bron: wikimedia.org

Ja, je leest die prijsklasse goed-Savannah katten kunnen een klein fortuin kosten om te bezitten. Hun forse kosten komen voort uit het feit dat ze een kruising zijn tussen huiskatten en wilde Servals. Servals vergen veel gespecialiseerde zorg, zowel in het onderhoud als in het fokken, wat veel vraagt van de fokkers. Als zodanig varieert de prijsklasse sterk, afhankelijk van het Serval gehalte van de kat: hoe hoger het Serval gehalte, hoe hoger de prijs.

Ondanks de prijs vinden veel mensen de nieuwigheid van het hebben van een huisdier dat deels wilde kat is de moeite waard, en zijn blij dat ze veel liefde en middelen in het verwennen van hun katachtige kunnen steken. Het wordt vaak aangeraden dat mensen Savannah katten als enig huisdier houden, want dit ras behoudt extreem sterke jachtinstincten die niet goed samengaan met andere kleine dieren.

Wist je dat?

Hoewel Savannah katten van nature te actief zijn om goede schootkatten te zijn, houden ze van activiteiten als spelen in het water, apporteren, en zelfs aan de lijn gaan wandelen.

1. Maine Coon

Gewicht: 14 kg
Herkomst: Verenigde Staten
Vachttype: Lang, glad
Kenmerkende eigenschap: Lange, zachte, ruige vacht
Geschatte adoptieprijs: $400-$1.000

Maine Coon
bron: wikimedia.org

De Maine Coon is het grootste kattenras ter wereld. Regelmatig "de hond van de kattenwereld" genoemd, zijn Maine Coon katten doordrenkt van legenden en sterke verhalen die de oorsprong van het majestueuze schepsel beweren te verklaren. Hoewel de meeste van deze verhalen duidelijk slechts mythen zijn, heeft deze kat zeker een indrukwekkende aanwezigheid. Met zijn kenmerkende dikke vacht, getufte poten, en gespierde bouw, is de Maine Coon goed aangepast aan de strengste winters.

Wist je dat?

Net als de Savannah kat zijn Maine Coons bereid om te leren apporteren en aan de lijn te gaan wandelen. Dit aanpassingsvermogen maakt de Maine Coon tot een goede reisgezel of een geschikte maat voor iemand met een actieve levensstijl.