10 Grootste Vlinders ter Wereld

10 Grootste Vlinders Ter Wereld

Grootste Dieren

Vlinders dienen als belangrijke bestuivers, die planten bevruchten terwijl ze zich voeden en daardoor de habitat en voedselbron van talloze andere soorten in stand houden. Hoewel vlinders van elke vorm en grootte verrukkelijk zijn om te zien terwijl ze van de ene bloem naar de andere fladderen, zijn het vaak de grootste en kleurrijkste die onze blik vangen!

Dus, hoe groot kunnen de grootste en indrukwekkendste vlinders worden? Vandaag bekijken we 10 van de grootste vlindersoorten ter wereld en rangschikken ze naar hun spanwijdte. We leren ook enkele leuke weetjes over elke vlinder!

10. Homerus Swallowtail

Spanwijdte: 15 cm
Verspreidingsgebied: Jamaica
Beschermingsstatus: Bedreigd
Opvallende Kleuren: Geel, zwart

Homerus Swallowtail
bron: wikimedia.org

Deze vlinder, ook bekend als de Jamaicaanse Zwaluwstaart, kan een lichaamslengte van ongeveer drie centimeter bereiken, en valt op door het opvallende donkergeel op de vleugels. Helaas is deze prachtige soort merkbaar in aantal geslonken en is nu beperkt tot slechts twee bevolkingsgroepen op het eiland. Exacte schattingen van hoeveel Jamaicaanse Zwaluwstaarten er nog over zijn, zijn onbekend omdat ze zich bij voorkeur ophouden in hun diepere regenwoudhabitats.

Wist je dat? 

Omdat deze vlinders zo ongrijpbaar zijn, moeten wetenschappers voortdurend onderzoek doen om effectieve beschermingsstrategieën te kunnen vormen.

9. Miranda Birdwing

Spanwijdte: 17 cm
Verspreidingsgebied: Borneo en Sumatra
Beschermingsstatus: Minst zorgwekkend
Opvallende Kleuren: Zwart, geelgroen

Miranda Birdwing
bron: wikimedia.org

Hoewel de populatie van de Miranda Birdwing door habitatvernietiging afneemt, wordt de soort gelukkig nog steeds als minimaal bedreigd beschouwd wat het behoud betreft. Deze vlinders zijn wettelijk beschermd en zijn lid van de Troides amphrysus soortengroep, samen met verschillende andere op elkaar lijkende soorten vogelvleugels. De soort zou gecatalogiseerd zijn door Arthur Gardiner Butler, die vele soorten insecten, spinachtigen en vogels bestudeerde.

Wist je dat? 

Borneo, waar de Miranda Birdwing voorkomt, is het grootste eiland in Azië.

8. Magellan Birdwing

Spanwijdte van de vleugels: 18 cm
Verspreidingsgebied: De Filippijnen en Taiwan
Beschermingsstatus: Minst Zorgwekkend
Opvallende Kleuren: Zwart, geel

Magellan Birdwing
bron: wikimedia.org

Behalve dat de populatie goed verspreid is over de Filippijnen, komt de Magellan Birdwing ook voor op Orchid Island, dat deel uitmaakt van Taiwan. De gele vlekken op de vleugels lijken op het eerste gezicht sterk op die van andere vogelvleugelvlinders, maar in werkelijkheid spelen ze met het licht en weerkaatsen ze verschillende kleuren, zoals blauw en groen, en verschillende hoeken! Zowel de mannelijke als de vrouwelijke vlinders staan erom bekend dat ze fel gekleurd zijn.

Wist je dat? 

Deze vlindersoort is genoemd naar de ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellan, die in 1521 in de Filippijnen stierf.

7. Chimaera Birdwing

Spanwijdte van de vleugels: 19 cm
Verspreidingsgebied: Papoea Nieuw Guinea
Beschermingsstatus: Minst Zorgwekkend
Opvallende Kleuren: Zwart, groen

Chimaera Birdwing
bron: wikimedia.org

Deze vlinder is genoemd naar de Chimaera uit de Griekse legende, die uit drie of meer verschillende dieren bestond. Deze soort bewoont regenwoudachtige gebieden van Indonesië en heeft een habitat-hoogtegrens van ongeveer 2.800 meter. De populatie is het meest dicht geconcentreerd rond de montane regenwouden van de Centrale Reeks, waar de vlinders de neiging hebben rond de boomkruinen te fladderen.

Wist je dat? 

Mannelijke Chimaera Birdwings hebben een paar rode pluimpjes op de onderkant van hun buik.

6. Wallace’s Golden Birdwing

Spanwijdte: 20 cm
Verspreidingsgebied: Indonesië
Beschermingsstatus: Bijna Bedreigd
Opvallende Kleuren: Geel, oranje, zwart

Wallace’s Golden Birdwing
bron: wikimedia.org

Weinig vlinders zijn zo opvallend als de Wallace's Golden Birdwing, die toepasselijk genoemd is naar de rijke, diepe tinten geel en oranje op zijn vleugels. Vaak heeft deze soort de bijnaam "De Wallace", ter ere van Alfred Russel Wallace, de ontdekker ervan. De larven van deze soort voeden zich met planten van het geslacht Pararistolochia, waaronder de Richmond birdwing butterfly vine.

Wist je dat? 

Alfred Wallace beschreef deze soort in 1859 als zowel mooi als schitterend.

5. Rippon’s Birdwing

Spanwijdte: 20 cm
Verspreidingsgebied: Indonesië
Beschermingsstatus: Beschermd
Opvallende Kleuren: Zwart, geel

Rippon’s Birdwing
bron: wikimedia.org

De Rippon's Birdwing vlinder staat qua grootte op gelijke voet met andere, gelijksoortige soorten vogelvleugels, maar hij heeft ook enkele unieke kenmerken. Zo lijken de zwarte en gele kleuren op zijn lichaam sterk op die van een wesp, waarvan gedacht wordt dat ze dienen als afschrikmiddel voor potentiële roofdieren. Deze vogelvleugelsoort is bijzonder ongrijpbaar en wordt streng beschermd om zijn aantallen te behouden.

Wist je dat? 

Er zijn minstens 36 verschillende officieel erkende soorten birdwing vlinders!

4. Buru Opalescent Birdwing

Spanwijdte: 20 cm
Verspreidingsgebied: Buru, Indonesië
Beschermingsstatus: Kwetsbaar
Opvallende Kleuren: Geel, zwart

Buru Opalescent Birdwing
bron: pinterest.com

Deze prachtige vlinder komt uitsluitend voor op het Indonesische eiland Buru, en bewoont vooral hoogten van 1.300 tot 1.600 meter. Buru Opalescent Birdwings hebben witte accenten langs de aders in hun vleugels, die lijken op die van de Rippon's Birdwing. Deze vlinder wordt soms commercieel gekweekt in Indonesië, speciaal voor verzamelingen, maar exemplaren zijn nog vrij zeldzaam.

Wist je dat? 

Het verzamelen van specimens en de vernietiging van habitats door houtkap zijn de belangrijkste bedreigingen voor de Buru Opalescent Birdwing populatie.

3. African Giant Swallowtail

Spanwijdte: 23 cm
Verspreidingsgebied: Afrika
Beschermingsstatus: Gegevens ontoereikend
Opvallende Kleuren: Oranje

African Giant Swallowtail
bron: wikimedia.org

Prachtige, gevlekte bruine, zwarte en oranje vleugelpatronen maken de Afrikaanse Reuzenzwaluwstaart bijzonder gedenkwaardig, en zijn hoge giftigheid maakt hem ongewoon resistent tegen roofdieren. Deze vlinders bewonen vooral vochtige, tropische loofbossen, die rond het bladerdak hangen, en zijn verspreid over heel Centraal Afrika. De mannetjes, die groter zijn dan de vrouwtjes, vind je vaak in groepen etend van nectar.

Wist je dat? 

Afrikaanse Reuzenzwaluwstaarten leggen enkele eitjes om de volgende levenscyclus te beginnen als ze zich voortplanten.

2. Goliath Birdwing

Spanwijdte van de vleugels: 27-28 cm
Verspreidingsgebied: Nieuw-Guinea
Beschermingsstatus: Minst Zorgwekkend
Opvallende Kleuren: Groen, geel, zwart

Goliath Birdwing
bron: wikimedia.org

De Goliath Birdwing, zo genoemd naar zijn massieve gestalte, is naar men zegt een van de zeldzaamste van de grote, niet-bedreigde vlindersoorten. Zijn waardplanten zijn om te beginnen gering in aantal, en de larven van de Goliath Birdwing hebben de neiging een enorme tol te eisen van hun waardplanten, die ze soms helemaal uitwissen. Interessant is dat de larven naarmate ze ouder worden van plantensoort wisselen, en dat hun voedingsgewoonten meestal ook mee evolueren.

Wist je dat?

De ondersoorten van de Goliath Birdwing zijn ook allemaal genoemd naar reuzen uit de oude mythologie: Atlas, Titan en Samson.

1. Alexandra's vogelvlinder

 Spanwijdte van de vleugels: 28 cm
 Verspreidingsgebied: Papoea Nieuw Guinea
 Beschermingsstatus: Bedreigd
 Opvallende Kleuren: Blauwgroen, zwart

Alexandra's vogelvlinder
bron: wikimedia.org

Alexandra's vogelvlinder is naar spanwijdte de grootste vlinder ter wereld. Hij staat er ook om bekend een ongelooflijk mooie soort te zijn, met zijn ongewone groenblauwe kleuren die hem evenveel opvallen als zijn grootte! Helaas komt deze bedreigde vlindersoort uitsluitend voor in de Oro Provincie van Papoea Nieuw Guinea. De uitbarsting van Mt Lamington in 1951 verwoestte een groot deel van het leefgebied van de vlinder, en de populatie probeert nog steeds terug te stuiteren.

Wist je dat? 

Deze vlinder werd genoemd naar koningin Alexandra van Denemarken.