10 Grootste Dieren Ter Wereld

10 Grootste Dieren Ter Wereld

Grootste Dieren

Dieren over de hele wereld hebben sinds het begin van onze soort naast de mens geleefd, velen van hen torenen boven ons uit op het land en in de zee. Hoewel de wereld vol unieke diersoorten zit, vallen deze 10 dieren boven de rest uit door hun indrukwekkende afmetingen. Ze overtreffen anderen in lengte of massa en heersen in hun eigen ecosystemen. Of ze nu glijden, wandelen of zwemmen, deze dieren hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn heel groot in omvang.

Laten we eens kijken naar enkele van de grootste dieren die vandaag de dag in de wereld leven, en leuke weetjes en leuke feiten leren over wat hen zo uniek maakt.

10. Chinese reuzensalamander

Gewicht: Meer dan 50 kilogram
Lengte: Tot 1.8 meter
Type: Amfibie
Habitat: Rivieren van China
Dieet: Carnivoor

Chinese reuzensalamander
bron: wikimedia.org

Hoewel het er misschien niet zo indrukwekkend uitziet naast grote dieren als de Afrikaanse Olifanten of de Blauwe Vinvis, houdt de Chinese Reuzensalamander zijn plaats als grootste amfibie en zeker als de grootste salamander ter wereld.

Deze enorme salamander staat er om bekend dat hij meer dan 60 jaar in gevangenschap kan leven en zijn maximale levensduur is nog steeds onbekend. Chinese Reuzensalamanders eten vooral insecten, vissen, garnalen en andere amfibieën. Hun grootste bedreiging is de mens, omdat ze worden opgejaagd voor hun vlees, zelfs tot het punt dat ze met uitsterven zijn bedreigd.

Wist je dat?

De Chinese Reuzensalamander heeft de bijnaam ‘wa wa yu’, wat vertaald wordt naar ‘zuigelingenvis’. Het heeft deze bijnaam te danken aan de vreemde geluiden die het maakt, die lijken op de geluiden van een huilende menselijke baby.

9. Oostelijke Laaglandgorilla

Gewicht: Tot 200 kilogram
Lengte: Tot 1.7 meter in staande positie
Type: Landzoogdier
Habitat: Congolese regenwouden
Dieet: Voornamelijk herbivoor

Oostelijke Laaglandgorilla
bron: wikimedia.org

De Oostelijke Laaglandgorilla staat boven alle andere in zijn soort als de grootste bekende levende primaat ter wereld. Deze werkelijk indrukwekkende dieren lopen op handen en voeten en rusten op hun knokkels in plaats van op hun handpalmen.

Oostelijke Laaglandgorilla’s worden geboren met zwarte vachten die uiteindelijk met het ouder worden tot zilver verbleken, waardoor de geduchte volwassen mannetjes hun bijnaam ‘Zilverrug’ hebben gekregen.

Wist je dat?

De Oostelijke Laaglandgorilla wordt ernstig bedreigd. Door verstoringen in haar leefgebied als gevolg van de burgerlijke onrust in Congo is de populatie dramatisch gedaald. Hun aantal is sinds het midden van de jaren negentig naar schatting met meer dan 50% gedaald. Er zijn inspanningen voor het behoud van deze reusachtige primaat geleverd in de hoop deze te redden.

8. Reuzenanaconda

Gewicht: Tot 250 kilogram
Lengte: 6 – 9 meter, met een omtrek van meer dan 30 centimeter
Type: Reptiel
Habitat: Tropisch regenwoud van Zuid-Amerika
Dieet: Carnivoor

Reuzenanaconda
bron: wikimedia.org

Dit grote lid van de boa-familie woont in het natte, tropische Amazoneregenwoud en het Orinocobekken. Het vermogen van deze bedreven jager om zowel land als water te doorkruisen zorgt ervoor dat hij zich kan tegoed doen aan een verscheidenheid aan verschillende dieren. Herten, capibara’s, kaaimannen en zelfs grote schildpadden vormen het dieet van dit glijdende roofdier en kunnen het nog maanden na de laatste maaltijd volhouden.

Wist je dat?

Zoals de meeste andere boa constrictors, doodt de Reuzenanaconda of Groene Anaconda zijn prooi door deze te verpletteren tot het punt van verstikking. Hij gebruikt dan de rekbare banden in zijn kaak om deze zo wijdt mogelijk open te zetten en zijn prooi in zijn geheel door te slikken.

7. IJsbeer

Gewicht: Tot 589 kilogram
Lengte: Meer dan 2.7 meter
Type: Zeezoogdier
Habitat: Poolgebied
Dieet: Carnivoor

7. IJsbeer
bron: wikimedia.org

Het zal je misschien verbazen dat de IJbeer als zeezoogdier wordt geclassificeerd. Ze worden onder die categorie geplaatst omdat ze het grootste deel van hun tijd op zee-ijs doorbrengen, in plaats van op het land. Deze grote beren brengen meer dan de helft van hun tijd door op jacht naar voedsel, dat voornamelijk bestaat uit zeehonden.

De populatie van de IJsbeer is door de klimaatverandering sterk achteruitgegaan, zowel wat betreft het verlies van habitats als wat betreft de beschikbaarheid van voedsel. Het smelten van de ijskappen heeft de beschikbare ruimte verminderd, zowel voor de beren als voor hun prooi.

Wist je dat?

Deze poolroofdieren onderscheiden zich van andere beren als extra communicatief. Ze uiten zich tegenover elkaar met een grote verscheidenheid aan gesnuif, geknor en gebrom.

6. Nijlpaard

Gewicht: Tot 2 ton
Lengte: Tot 4.2 meter
Type: Zoogdier
Habitat: Afrikaanse rivieren en meren
Dieet: Voornamelijk herbivoor

Nijlpaard
bron: wikimedia.org

Nijlpaarden zijn de op twee na grootste levende landzoogdieren. Deze grote wezens kunnen tot 30 km/uur op het land lopen en gracieus door het water zwemmen, waar ze het grootste deel van hun tijd doorbrengen.

Nadat ze zich 17 uur per dag hebben ondergedompeld om aan de hitte van de zon te ontsnappen, zullen de Nijlpaarden na het vallen van de avond steile rivieroevers beklimmen om op het nabijgelegen gras te grazen. Ondanks het aantal uren dat ze grazen en de geschatte 36 kilogram aan voedsel dat ze elke nacht innemen, consumeren de nijlpaarden eigenlijk relatief weinig in vergelijking met hun lichaamsmassa.

Wist je dat?

Nijlpaarden hebben een gladde, grijze huid die een vette, rode substantie afscheidt. Deze vreemde eigenschap helpt ze te beschermen tegen beschadiging van de zon en tegen schadelijke bacteriën. Vroeger zagen mensen dit en dachten ze dat nijlpaarden bloed afscheiden, waardoor dit geloof een hardnekkige mythe werd.

5. Zeekrokodil

Gewicht: Tot 1179 kilogram
Lengte: Meer dan 7 meter
Type: Reptiel
Habitat: Estuaria en rivieren van India, Zuidoost-Azië en Australië
Dieet: Carnivoor

Zeekrokodil
bron: wikimedia.org

De angstaanjagende Zoutwaterkrokodil is qua massa het grootste levende reptiel op aarde. Ondanks hun naam zijn deze reusachtige reptielen perfect uitgerust om in zoete wateren te leven, zoals rivieren en moerassen.

Deze bijzondere variëteit aan krokodillen vertoont meer agressie dan hun tegenhangers en heeft een reputatie opgebouwd van een vervelende houding ten opzichte van de mens. Mensen moeten op hun hoede zijn voor deze roofdieren, zowel in het water als op het land, omdat ze vaak het water verlaten om zich te baden in de warme zonnestralen.

Wist je dat?

Tussen de uitroeiingen na krokodillenaanvallen en een grote vraag naar goederen gemaakt van krokodillenleer, werd op de zoutwater krokodillenpopulatie gejaagd tot het punt dat ze in hun voortbestaan werden bedreigd. Sindsdien zijn er echter pogingen tot behoud en verplaatsing van de populatie ontstaan om de populatie terug te laten keren.

4. Zeeolifanten

Gewicht: Tot 4 ton
Lengte: Tot 2 meter
Type: Waterzoogdier
Habitat: Oceanen van de Noordelijke Stille Oceaan tot Antarctica
Dieet: Carnivoor

Zeeolifanten
bron: wikimedia.org

De Zeeolifanten wordt niet alleen genoemd naar zijn grootte, maar ook naar de grote neus die door de mannetjes van de soort wordt gedragen en die op een korte slurf lijkt. De Noordelijke Zeeolifanten komen voornamelijk voor langs de Pacifische kust van Noord-Amerika, terwijl de Zuidelijke Olifanten Zeeolifanten zich in de Antarctische en sub-Antarctische wateren bevinden.

Hun dieet bestaat uit diepzeeprooien zoals haaien, palingen en inktvissen. Mannetjes worden geobserveerd om zich aan voorspelbare jachtroutes te houden, terwijl de vrouwtjes bredere gebieden bestrijken op zoek naar voedsel.

Wist je dat?

Mannelijke Zeeolifanten kunnen hun grote snuiten opblazen, wat zorgt voor een breed scala aan geluiden. Ze verzamelen zich op het land bij het begin van de paringsperiode om elkaar te intimideren en te vechten voor dominantie alvorens de vrouwtjes arriveren.

3. Kolossale Inktvis

Gewicht: Meer dan 498 kilogram
Lengte: Tot 14 meter
Type: Koppotigen
Habitat: Zeediepten wereldwijd
Dieet: Carnivoor

Kolossale Inktvis
bron: wikimedia.org

Niet te verwarren met de iets kleinere reuzeninktvis, de Kolossale Inktvis heeft kortere tentakels en een zwaarder lichaam. Om het goed te maken dat hij korter is dan zijn tegenhangers, zijn de tentakels van de Kolossale Inktvis voorzien van scherpe haken en zuignappen voor extra grip.

De Kolossale Inktvis voedt zich met vis en een paar zeldzame exemplaren zijn per ongeluk in de netten van nietsvermoedende diepzeevissers opgeschept.

Wist je dat?

Hoewel deze echte zeemonsters al eerder zijn waargenomen en er af en toe een exemplaar is bestudeerd, weet niemand hoe groot ze eigenlijk kunnen worden. We weten echter wel dat hun ogen groter kunnen zijn dan een mensenhoofd.

2. Savanneolifant

Gewicht: Tot 6 ton
Lengte: Tot 4.27 meter
Type: Landzoogdier
Habitat: Afrikaans grasland, struikgewas en bossen
Dieet: Herbivoor

Savanneolifant
bron: wikimedia.org

De Afrikaanse Savanneolifant komt in Oost-Afrika en het Congobekken voor, vaak grazend en in kleine kuddes. De savanneolifant is de grootste en bekendste van de twee Afrikaanse olifanten. Voorheen werd de verwante bosolifant beschouwd als een ondersoort van de savanneolifant, maar tegenwoordig worden de twee dieren beschouwd als aparte soorten.

Wist je dat?

Vrouwelijke en jonge Afrikaanse Savanneolifanten blijven het vaakst in groepsverband bij elkaar. De mannetjes zwerven vaak alleen over de Afrikaanse vlaktes en gaan alleen af en toe met anderen van hun soort om. Stroperij en andere vormen van menselijke verstoring hebben de sociale structuren van de olifanten nog verder versplinterd.

1. Blauwe Vinvis

Gewicht: Tot 150 ton
Lengte: Tot 30 meter
Type: Waterzoogdier
Habitat: Diepe, koude oceanen
Dieet: Krill

Blauwe Vinvis
bron: wikimedia.org

 

De Blauwe Vinvis is het grootste dier ter wereld. Deze enorme walvis zwerft door de diepste zeeën ter wereld en reist tussen de Stille Oceaan, de Atlantische Oceaan en de Antarctische Oceaan. De Blauwe Vinvis is geclassificeerd onder de Baleinwalvissen en filtert tot vier ton Krill per dag uit de ijskoude oceaanwateren voor voedsel.

De Blauwe Vinvissen drukken zich vocaal uit en zenden een breed scala aan diepe kreunen en andere geluiden uit om met elkaar te communiceren en de oceaandiepten te bevaren.

Wist je dat?

De Blauwe Vinvis is niet alleen het grootste bekende dier op de planeet, maar heeft ook een van de langste levensduur. Wetenschappers kunnen de lagen oorsmeer tellen om te bepalen hoe oud een overleden walvis is geworden, net als bij het tellen van de groeiringen van een boom.