10 Grootste Zeedieren Ter Wereld

10 Grootste Zeedieren Ter Wereld

Grootste Dieren

Er bestaan heel wat fascinerende grote landdieren in de wereld, maar de oceaan is de thuisbasis van kolossale dieren van een heel ander niveau. Er zijn veel verschillende waterdiersoorten die zelfs de meest massieve wezens die je op het land kunt vinden op dwergen doen lijken en zo groot worden dat het bijna onmogelijk is om dit te omvatten in je hoofd.

Dus, hoe groot kunnen de grootste oceaanwezens worden? Vandaag zullen we 10 van de grootste zeedieren ter wereld leren kennen en rangschikken we ze naar grootte. We zullen ook een aantal leuke weetjes en leuke feiten leren over wat elk van hen zo uniek maakt.

10. Japanse Reuzenkrab

Grootte: 19 kilogram, 3.7 meter
Wetenschappelijke naam: Macrocheira kaempferi
Dieet: Omnivoor, detrivoor
Onderscheidend kenmerk: Scherpe klauwen

Japanse Reuzenkrab
bron:  wikimedia.org

Als je al kippenvel op je huid krijgt van normale spinnen, dan kun je waarschijnlijk het beste de grootste geleedpotige ter wereld vermijden: de Japanse reuzekrab. De grootste exemplaren kunnen wel tot 19 kilogram wegen, en een spanwijdte bereiken van 3.7 meter lang. Deze krabben worden vaak gevangen om te eten omdat ze zoveel vlees opleveren. Japanse reuzekrabben zijn enorm groot, maar ze zijn niet immuun voor alle roofdieren – ze maken nuttig gebruik van hun taaie exoskeletten naast camouflage om zichzelf veilig te houden.

Wist je dat?

De Amerikaanse kreeft de enige geleedpotige in de wereld is met meer massa dan de Japanse Reuzekrab, waardoor het niet alleen de zwaarste schaaldieren in de wereld zijn, maar ook de zwaarste van alle levende geleedpotigen soorten.

9. Gele Haarkwal

Grootte: 90.7 kilogram, 36.5 meter
Wetenschappelijke naam: Cyanea capillata
Dieet: Kreeftachtigen, kwallen
Onderscheidend kenmerk: Dunne, slanke tentakels

Gele Haarkwal
bron: wikimedia.org

De majestueuze maar gevaarlijke Gele Haarkwal leeft voornamelijk in de ijskoude noordelijke wateren zoals die in de poolcirkel en bepaalde delen van de Baltische Zee voorkomen. Het bovenste gedeelte van de kwal, kan alleen al 2.4 meter bereiken in diameter. De tentakels zijn meestal vrij fijn in verhouding tot zijn lichaam, maar kunnen langer worden dan veel walvissen en zeer giftige weerhaken afschieten om zijn prooi uit te schakelen.

Wist je dat?

Wanneer deze kwallen in de Oostzee drijven, kunnen ze zich niet voortplanten vanwege het lage zoutgehalte in het water.

8. Riemvis

Grootte: 272 kilogram, 17 meter
Wetenschappelijke naam: Regalecus
Dieet: Plankton, kleine vissen en inktvis
Onderscheidend kenmerk: Lang, smal lichaam

Riemvis
bron: wikimedia.org

De Riemvis is de langste beenvis ter wereld en wordt door de mens zelden aangetroffen omdat hij zich in diepzeewater bevindt. Echter, soms spoelen spoelen sommige exemplaren aan wal, waardoor mensen de kans krijgen om in de nabijheid te staan om een indrukwekkende groottevergelijking te maken. Van deze lange, slanke vissen wordt vaak gezegd dat ze de meest waarschijnlijke bron zijn van oude beweringen over de waarneming van zeeslangen en zeemonsters.

Wist je dat?

De rugvin van de Riemvis strekt zich uit over de hele lengte van zijn lichaam.

7. Witte Haai

Grootte: 635 kilogram, 6.54 meter.
Wetenschappelijke naam: Carcharodon carcharias
Dieet: Vis, inktvis, zeehonden
Onderscheidend kenmerk: Witte onderbuik

bron: wikimedia.org

De Witte Haai of Menshaai is de grootste roofdierhaai ter wereld en werd door de film JAWS beroemd gemaakt om zijn agressie. Deze haaien zijn vrij sociaal, meestal onderweg en jagend in groepen. Interessant is dat de Witte Haai niet met elkaar hoeft te vechten omdat ze zo’n sterk vermogen hebben om elkaar uit te schakelen en ernstig te beschadigen: Ze hebben de neiging om conflicten op te lossen door middel het tonen van agressie en macht in plaats van rechtstreeks te vechten.

Wist je dat?

Het enige bekende roofdier van de Witte Haai is de toevallige Orka, en zelfs bedreigingen van Orka’s zijn zeldzaam.

6. Reuzenmanta

Grootte: 2993kilogram , 8.8 meter
Wetenschappelijke naam: Mobula birostris
Dieet: Plankton
Onderscheidend kenmerk: Breed, plat lichaam en vinnen

Reuzenmanta
bron: wikimedia.org

De ongelooflijke Giant Manta Ray is de grootste rog ter wereld, met een spanwijdte tot 8.8 meter. Het zijn technisch gezien carnivoren, maar hun dieet is beperkt tot zoöplankton dat ze uit het water filteren terwijl ze zwemmen. Hun kieuwen bevinden zich op de bodem van hun schijfvormige lichaam en ze bewegen hun vinnen als slagvleugels om door de gematigde wateren te bewegen waar ze verblijven. Soms wordt de manta ook wel grote duivelsrog genoemd.

Wist je dat?

De naam ‘Manta’ betekent eigenlijk deken of mantel in het Spaans, en is bedoeld om te verwijzen naar het unieke lichaam van de dieren.

5. Orka

Grootte: 5443 kilogram, 7.9 meter
Wetenschappelijke naam: Orcinus orca
Dieet: Zeehonden, haaien
Onderscheidend kenmerk: Vetgedrukte zwart-witte markeringen

Orka
bron: wikimedia.org

Orka’s, de grootste leden van de dolfijnenfamilie, staan ook vaak bekend als ‘Killer Whales’ vanwege hun status als apex predatoren. Orka’s jagen en eten op bijna elk schepsel dat binnen handbereik is, ook op andere walvissen. Ze staan er ook om bekend dat ze het meest verspreide zoogdier op aarde zijn, behalve de mens, en dat ze in verschillende soorten oceaanwateren over de hele wereld leven.

Wist je dat?

Orka’s leven in twee soorten groepen, pods genaamd, die bestaan uit maximaal 40 leden. De resident pods zijn zachtaardiger, terwijl de transient pods agressiever zijn en zich op dezelfde manier gedragen als een wolvenroedel.

4. Walvishaai

Grootte: 18597, 10 meter
Wetenschappelijke naam: Rhincodon typus
Dieet: Plankton
Onderscheidend kenmerk: Brede, stompe kop en mond

Walvishaai
bron: wikimedia.org

De grootste haai ter wereld is eigenlijk een filtervoeder, die alleen maar zoöplankton eet en wat kleine visjes die in hun gapende monden gevangen worden tijdens het zwemmen. Deze majestueuze wezens kunnen overal leven van 70 tot ongeveer 130 jaar en elke individuele haai heeft zijn eigen unieke patroon van bruine vlekken. Walvishaaien leven meestal solitair, maar delen in alle rust hun voedselbronnen.

Wist je dat?

Naast de Walvishaai zijn de Reuzenbekhaai en de Reuzenhaai de enige andere twee filter-voedende haaien ter wereld.

3. Potvis

Grootte: 58967 kilogram, 20.4 meter
Wetenschappelijke naam: Physeter macrocephalus
Dieet: Reuzeninktvis, haaien
Onderscheidend kenmerk: Stompe snuit

Potvis
bron: wikimedia.org

Deze enorme, roofzuchtige walvis voedt zich met alles, van reuzenhaaien en pijlinktvissen tot roggen en octopussen. De Potvis staat er ook om bekend de ‘Witte Walvis’ van het beroemde verhaal Moby Dick te inspireren. Deze walvis is de grootste tandwalvis en het grootste roofdier met tanden ter wereld, en een van de slechts drie momenteel levende soorten van de potvisfamilie.

Wist je dat?

Walschot of Spermaceti, was algemeen gewild in de walvisindustrie en leidde tot een overmatige jacht op de potvis, waardoor deze werd beschermd door de Internationale Walvisvaartcommissie.

2. Gewone Vinvis

Grootte: 45359 kilogram 20.7 meter
Wetenschappelijke naam: Balaenoptera physalus
Dieet: Plankton
Onderscheidend kenmerk: Lang, slank lichaam met een duidelijke rand

Gewone Vinvis
bron:  wikimedia.org

Deze kolossale baleinwalvis behoort tot de ‘Cetacea’, die naast walvissen ook bruinvissen en dolfijnen omvat. Langs de rug van de vinvis loopt een opvallende richel. Een ander fascinerend en uniek kenmerk van deze walvis is dat zijn onderkaak aan de linkerkant zwart is en aan de rechterkant grimmig wit.

Wist je dat?

Helaas wordt de vinvis nu met uitsterven bedreigd nadat hij tijdens het hoogtepunt van het walvisvaarttijdperk in de 20e eeuw samen met vele andere walvissoorten werd opgejaagd.

1. Blauwe Vinvis

Grootte: 149685 kilogram, 25 meter
Wetenschappelijke naam: Balaenoptera musculus
Dieet: Krill
Onderscheidend kenmerk: Geribbelde keel

Blauwe Vinvis
bron: wikimedia.org

De Blauwe Vinvis is het grootste zeedier ter wereld. Hij is eigenlijk verdeeld in vijf verschillende, van elkaar onderscheiden ondersoorten, die als gevolg van de walvisjacht tot schrijnend lage aantallen zijn gereduceerd. De blauwe vinvis heeft een speciale status als het grootste zoogdier dat ooit heeft geleefd, en zijn hart alleen al weegt zo’n 680 kilogram. Het deelt de baleinwalvis suborde Mysticeti met grijze walvissen en witte dolfijnen.

Wist je dat?

Vrouwelijke blauwe vinvissen zijn meestal merkbaar groter dan de mannetjes.