10 Grootste Woestijnen Ter Wereld

Grootste

Woestijnen bedekken ongeveer een vijfde van het landoppervlak van de aarde. Het zijn enkele van de droogste, heetste en zelfs koudste plaatsen ter wereld. Hoewel woestijnen onherbergzame plaatsen lijken, zijn er een aantal planten, dieren en zelfs mensen die de grootste woestijnen ter wereld hun thuis noemen. Bovendien bestaan woestijnen niet alleen uit zand, woestijnlandschappen zijn gevuld met rotsen, bergen, oases, struiken en bomen.

Vandaag ontdekken we de 10 grootste woestijngebieden, en de aller grootste woestijn zal je doen verstelt staan!

10. Woestijn van het Grote Bekken

Oppervlakte: 492.000 km²
Locatie: Over een groot deel van Nevada, westelijk Utah, oostelijk Californië en Idaho; USA
Type: Koude woestijn

Woestijn van het Grote Bekken
Bron: Earth's beauty internet site

De Woestijn van het Grote Bekken is de grootste woestijn in de Verenigde Staten met een totale oppervlakte van ongeveer 492.000 vierkante kilometer. Deze grote Amerikaanse woestijn wordt begrensd door de Sierra Nevada bergketen in het westen en de Rocky Mountains in het oosten, het Columbia-plateau in het noorden en de Mojave en Sonoran woestijnen in het zuiden.

De Woestijn van het Grote Bekken is beschermd land in de Verenigde Staten en bevat het Great Basin National Park. De regenschaduw van de Sierra Nevada en de Cascade Mountains beïnvloedt het weer in de Woestijn van het Grote Bekken, dat hete, droge zomers en koude, besneeuwde winters kent.

Wist je dat?

Van de vier woestijnen in de Verenigde Staten (de andere zijn de Mojavewoestijn, de Chihuahuawoestijnen de Sonorawoestijn), is de Woestijn van het Grote Bekken de enige koude woestijn in het land omdat het er sneeuwt.

9. Syrische Woestijn

Oppervlakte: 500.000 km²
Locatie: Omvat delen van het zuidoosten van Syrië", het noordoosten van Jordanië", het noorden van Saoedi-Arabië" en het westen van Irak
Type: Subtropische woestijn

Syrische Woestijn
Bron: Yeowatzup

De Syrische Woestijn strekt zich uit van het zuidoosten van Syrië tot het noorden van Saoedi-Arabië en door het westen van Irak en het noordoosten van Jordanië. De natuurlijke grenzen van de Syrische woestijn worden gevormd door de rivier de Eufraat in het oosten, de Orontes-vallei in het westen en de woestijnen van het Arabisch Schiereiland in het zuiden.

Hoewel de Syrische woestijn overwegend onherbergzaam is, zijn er een aantal oases verspreid door de woestijn, waar zich enkele van 's werelds oudste steden bevinden. Sommige van deze steden, zoals Damascus en Palmyra, staan op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en behoren tot de belangrijkste oude culturele centra ter wereld.

Wist je dat?

De Syrische woestijn beslaat ongeveer 58% van het land Syrië.

8. Chihuahuawoestijn

Oppervlakte: 647.500 km²
Locatie: Omvat delen van Noord-Mexico en het zuidwesten van de Verenigde Staten (West-Texas, delen van de middelste en lagere Rio Grande-vallei en de lagere Pecos-vallei in New Mexico, en een deel van het zuidoosten van Arizona)
Type: Subtropische woestijn

Chihuahuawoestijn
Bron: David Fulmer

De ChihChihuahuawoestijn is de grootste woestijn van Noord-Amerika en strekt zich uit over het grootste deel van Noord-Mexico en delen van het zuidwesten van de Verenigde Staten. In tegenstelling tot sommige van de nabijgelegen woestijnen, de Sonorawoestijn en de Mojavewoestijn, ontvangt de ChihChihuahuawoestijn ongeveer 51 cm regen per jaar, vooral tijdens het zomerse moessonseizoen.

Delen van de ChihChihuahuawoestijn behoren tot de oudste en rijkste centra van plantenevolutie in Noord-Amerika. De ChihChihuahuawoestijn bevat ook een grote verscheidenheid aan amfibieën, reptielen en vissen die nergens anders ter wereld worden aangetroffen.

Wist je dat?

De ChihChihuahuawoestijn herbergt meer dan 3.500 plantensoorten, waaronder ongeveer een kwart van alle cactussen ter wereld.

7.