10 Grootste Insecten Ter Wereld

10 Grootste Insecten Ter Wereld

Grootste Dieren

Veel mensen huiveren alleen al bij het horen van kakkerlakken. Stel je voor hoe geschrokken ze zouden zijn als ze een glimp zouden opvangen van deze 10 grootste insecten ter wereld! Hoewel er verschillende manieren zijn om de grootte van een schepsel te meten (massa, lengte, spanwijdte, enz.), gaat deze lijst af op de visuele impact, en rangschikt de insecten naar lengte. Tegen de tijd dat je klaar bent met lezen, ben je goed op weg om amateur entomoloog te worden!

De afmetingen liggen dicht bij elkaar tussen verschillende leden van de keverfamilie, dus er staat ons een krappe wedstrijd te wachten. De lengtes waartoe andere soorten insecten kunnen uitgroeien kunnen je misschien ook verrassen. Laten we kennis maken met tien van 's werelds grootste insecten en zien hoe ze zich tot elkaar verhouden.

10. Atlasvlinder

Lengte: 11,4 cm
Gewicht: 28 gram
Locatie: Zuidoost-Azië
Habitat: Tropische en subtropische hooglandbossen
Orde: Lepidoptera

Atlasvlinder
bron: flickr.com

Deze zachtaardige, mooie reus heeft een spanwijdte van ongeveer 30 cm, en zweeft gewoonlijk over de Maleise archipel. Zijn felle kleuren maken hem tot een wonder om te zien, en de uiteinden van zijn vleugels bootsen het uiterlijk van slangenkoppen na, om roofdieren af te schrikken.

Zelfs als de opvallende Atlasvlinder vermijdt opgegeten te worden, blijft zijn levensduur kort door het ontbreken van een mond. Hij heeft geen functionerende proboscis, wat betekent dat hij na een tot twee weken leven zijn vitaliteit verliest en verbleekt. Het grootste deel van zijn korte levensduur wordt besteed aan het wachten en zoeken naar een geschikte partner.

Wist je dat?

Van de cocons van de Atlasvlinders worden duurzame zijdevezels gesponnen, waardoor de mensen de prachtige vlinders gaan kweken voor hun zijde. De zijden vezels worden dan gebruikt om voorwerpen als stoffen en handtassen te maken. De cocons van de Atlasvlinders worden in China zelfs gebruikt als huidverzorgingsmiddel.

9. Reuzenwaterwantsen

Lengte: 12 cm
Gewicht: 71 gram
Locatie: Noord- en Zuid-Amerika, Noord-Australië, Oost-Azië
Habitat: Zoetwater vijvers, moerassen, en beken
Orde: Hemiptera

Reuzenwaterwantsen
bron: flickr.com

Deze vreemde insecten bewonen waterrijke gebieden over de hele wereld, en overleven zonder het gebruik van longen of kieuwen. In plaats daarvan gebruiken de wantsen een ademhalingssifon als een snorkel en houden ze reserve luchtzakken opgesloten onder hun vleugels. Het intimiderende stel nijptangetjes van de Reuzenwaterwants machtigt hem zich tegoed te doen aan kleine kikkers, vissen, slangen, en soms zelfs baby schildpadden.

Wist je dat?

Dit in water levende gevaar van de insectenwereld kan pijnlijke beten toebrengen, wat hem de bijnamen "teenbijter" en "alligatortik" opleverde. De rollen worden vaak omgedraaid als de inwoners van Thailand de plaatselijke variëteit van deze forse insecten met blacklights lokken en ze vangen om op te eten.

8. Olifantkever

Lengte: 13 cm
Gewicht: 86 gram
Locatie: Zuid-Mexico, Midden- en Zuid-Amerika
Habitat: Regenwouden en andere warme gebieden
Orde: Coleoptera

Olifantkever
bron: flickr.com

Het is moeilijk te bepalen of zijn indrukwekkende kever zijn naam dankt aan zijn grootte, of aan de grote, gevorkte hoorn op zijn kop die op slagtanden lijkt. Hoe dan ook, zowel de grootte als de hoorns worden in de paartijd aan het werk gezet, terwijl mannelijke Olifantkevers wedijveren om de aandacht van de vrouwtjes. Behalve om te vechten dienen de hoorns ook om veilige plekken in het zand te graven en schors op te wrikken, zodat de kevers zich met sap kunnen voeden.

Wist je dat?

De larven van de Olifantkever doen er ongeveer twee tot drie jaar over om volwassen te worden. De larven schranzen zich vol met organisch materiaal en kunnen tot 86 gram wegen.

7. Atlaskever

 Lengte: 13 cm
 Gewicht: 100 gram
 Vindplaats: Bossen
 Habitat: Maleisië
 Orde: Coleoptera

Atlaskever
bron: wikimedia.org

De Atlaskever brengt intimidatie op een heel nieuw niveau met drie opvallende hoorns die uit zijn kop steken. Zijn ambitie begint al in zijn jeugd, als de larven van de Atlaskever elkaar naar verluidt bevechten om voedsel. Van deze logge kevers wordt ook gemeld dat ze 850 keer hun eigen gewicht kunnen tillen. Dat maakt ze tot een van de sterkste dieren ter wereld voor hun grootte.

Wist je dat?

Terwijl de atlaskever met zijn horens een indrukwekkend gewicht kan optillen, zijn zijn vleugels niet zo sterk. Ze hebben moeite om hun eigen gewicht in de lucht te dragen, wat betekent dat ze niet erg ver kunnen vliegen. Om deze reden is hun populatie vooral beperkt tot Maleisië.

6. Actaeon kever

Lengte: 14 cm
Gewicht: 220 gram
Locatie: Zuid-Amerika
Habitat: Regenwouden
Orde: Coleoptera

Actaeon kever
bron: wikimedia.org

Alsof hij als volwassene nog niet groot genoeg is, kan de Actaeon kever ook bogen op een van de grootste larvale stadia. De massieve larven kunnen tot 200 gram wegen, hoewel ze zich meestal onder de grond verbergen waar ze uit hun eitjes zijn gekomen om ongezien te rijpen. Het larvale stadium van de Actaeon kever vormt samen met het verpoppingsstadium een totale ontwikkelingsperiode van bijna drie jaar.

Wist je dat?

Zoals de meeste gehoornde kevers gebruiken Actaeon kevers hun geduchte hoorns tijdens gevechten met elkaar. Hun vechtstijl lijkt naar verluidt sterk op die van herten, want ze botsen tegen elkaar op in pogingen hun hoorns te gebruiken om hun tegenstander uit evenwicht te brengen.

5. Titanus giganteus

Lengte: 17 cm
Gewicht: Ruim 50 gram
Locatie: Zuid-Amerika
Habitat: Tropische regenwouden
Orde: Coleoptera

Titanus giganteus
bron: flickr.com

Deze indrukwekkende zwaargewicht krijgt vaak de titel van grootste insect ter wereld als je rekening houdt met de massa. Ondanks het feit dat de totale lengte korter is dan die van de Herculeskever, heeft de Titanus giganteus kever alleen al in lichaamsmaten een van de langste lengtes. De indrukwekkende hoorn strekt zich uit van zijn borststuk en maakt een belangrijk deel van zijn lengte uit.

De vrouwelijke Titanus giganteus kevers houden zich vaak op in de bomen, en de mannetjes worden vaker gezien als ze naar paren zoeken. De mannelijke Titanus giganteus kever waarschuwt zijn vijanden met een luid sissend geluid voor hij zich met een sterk paar nijptangen vastklemt bij zelfverdediging of agressie.

Wist je dat?

De larven van de Titanus giganteus kevers zijn merkbaar groter dan de volwassen kevers. Als deze massieve engerlingen eenmaal volgroeid zijn en als volwassen dieren de vlucht nemen om hun partner te zoeken, eten ze niet meer.

4. Herculeskever

Lengte: 17 cm
Gewicht: Ruim 85 gram
Locatie: Midden- en Zuid-Amerika
Habitat: Regenwouden
Orde: Coleoptera

Herculeskever
bron: wikipedia.org

Als je de lengte van zijn indrukwekkende horens in aanmerking neemt, overtreft de mannelijke Herculeskever de Titanus giganteus kever iets in lengte - hoewel het een nipte concurrentiestrijd is. De glanzende, zwarte hoorn maakt ongeveer de helft van de lengte van de Herculeskever uit en geeft hem een geduchte verschijning.

Deze indrukwekkende kever wedijvert met de Atlaskever om het sterkste insect ter wereld, en is ook in staat 850 keer zijn eigen lichaamsgewicht op te tillen. Aan deze buitengewone kracht dankt de Herculeskever misschien zijn naam.

Wist je dat?

Net als veel andere kevers is de Herculeskever een nachtdier, dat 's nachts uit zijn schuilplaats komt om een gevarieerd dieet van fruit, rottend hout en kleinere insecten te verorberen.

3. Macrodontia cervicornis

Lengte: 17 cm
Gewicht: Ruim 50 gram
Locatie: Amazonebekken
Habitat: Regenwouden
Orde: Coleoptera

Macrodontia cervicornis
bron: wikimedia.org

Macrodontia betekent "lange tand", terwijl cervicornis "hertengewei" betekent. De gebogen, gekartelde onderkaken die uit de kop van de kever steken lijken zeker op hertengeweien, en doen uitstekend werk als wapens en werktuigen. Het mooie houtachtige patroon op de rug van de kever dient om hem te camoufleren op de regenwoudbodem en tussen het rottende hout dat hij verslindt om zich te voeden.

Wist je dat?

In tegenstelling tot andere massieve kevers wordt de Macrodontia cervicornis niet vliegvrij gemaakt door zijn indrukwekkende gewicht. De ingewikkeld gevormde dekschilden van deze krachtige kever scharnieren naar voren om voldoende vleugelbeweging mogelijk te maken om effectief te kunnen vliegen.

2. Bidsprinkhanen

Lengte: 18 cm
Gewicht: 6 gram
Locatie: Zuid- en Noord-Amerika, Europa, Azië, Afrika
Habitat: Tropen, en Subtropen
Orde: Mantodea

Bidsprinkhanen
bron: pixabay.com

Laat je niet misleiden door het tere gewicht van dit sierlijke insect - van grotere exemplaren van Bidsprinkhanen is bekend dat ze op vogels jagen en ze opeten. Bidsprinkhanen jagen door geduldig te wachten tot een prooi binnen bereik komt, en dan toe te slaan met hun gevouwen, krachtige voorpoten. Door de grote, geklauwde poten zien deze insecten eruit alsof ze bidden, en daaraan danken de bidsprinkhanen hun naam.

Wist je dat?

Deze loerende jagers hebben vijf ogen die hen helpen effectief te jagen. De twee grote samengestelde ogen aan de zijkanten van hun kop vallen het meest op, maar ze hebben ook drie kleinere, eenvoudige ogen op het midden van hun kop.

1. Phryganistria chinensis Zhao

 Lengte: 62 cm
 Gewicht: 65 gram of meer
 Locatie: China
 Habitat: Tropen en Subtropen
 Orde: Phasmatodea

Phryganistria chinensis Zhao
bron: Xinhua News

Phryganistria chinensis Zhao is het grootste insect ter wereld. Deze reusachtige wandelende tak werd in 2016 officieel erkend als het langste insect ter wereld. Ontdekt in de bossen van de provincie Guangxi door entomoloog Zhao Li en naar zijn eer genoemd, is dit kaakverpletterende insect zo lang als de arm van de gemiddelde man. Zhao Li heeft dit opmerkelijke exemplaar sindsdien gekweekt in het Insectenmuseum van West-China.

Wist je dat?

De indrukwekkende Phryganistria chinensis Zhao heeft trek in zoetigheid. Hoewel de hoeveelheid en de frequentie ervan sterk beperkt zijn omdat niet zeker is hoe het de gezondheid van het insect kan beïnvloeden, is aardbeienjam de lekkernij bij uitstek van dit reuzeninsect. De zoetigheid van het insect is zo intens, dat waargenomen is dat het ander voedsel afwijst ten gunste van de jam.